7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Ateş yanıklığı hastalığıyla mücadele

Gümüşhane’de Ateş Yanıklığı Hastalığına karşı mücadele başlatıldığı bildirildi.

Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Hasan Özçelik, hastalığın elma, armut ve ayvalarda çok büyük boyutlarda zarara neden olduğunu söyledi.

Hastalıkla ilgili olarak açıklama yapan Gümüşhane Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Hasan Özçelik, “Hastalığın isminden de anlaşıldığı gibi en tipik belirti, enfekteli bitki aksamının ateşten yanmış bir görünüm almasıdır. En fazla olarak armut, elma ve ayvada görülür. Etmenin en karakteristik işareti nemli havalarda hastalıklı kısımlarda krem rengi sütümsü bir akıntı oluşturmasıdır ki bu akıntı kuruduğunda kahverengi bir renk alır. İlk belirtiler genellikle çiçek ve çiçek demetlerinde görülür. Başlangıçta enfekteli kısımlar suda haşlanmış gibi bir görünüm alır, daha sonra tüm çiçek demeti kahverengileşir, zamanla siyahlaşarak ateşte yanmış gibi bir görünüm alır. Hastalık ilerledikçe tüm sürgün, ana dallar ve gövdeye kadar yayılabilir. Taze sürgünler enfekte olduğunda siyahlaşır ve uç kısımları geriye doğru 180 derece kıvrılır. Dal ve gövdelerde enfekteli kısımlardaki dokular içeriye doğru çöker ve başlangıçta kırmızımsı - kahverengi bir hal alır. Koşullar uygun olduğunda yine bu kısımlarda bakteriyel akıntılar oluşur.Hastalıklı kısımlarda kabuk bir bıçakla kaldırıldığında kabuk dokusunun kahverengileştiği ve bu kahverengileşmenin sağlam doku içine doğru uzadığı görülür.” dedi.

TANIMI VE YAŞAYIŞI
Özçelik, şunları söyledi: “Ateş Yanıklığı Hastalığına neden olan bakteri Gram-negatif olup, çubuk şeklindedir. Kışı bir önceki yılda enfeksiyonlar sonucu dal ve gövdede oluşmuş kanserlerin kenarlarındaki kabuk dokusu içinde geçirir. İlkbaharda burada çoğalan bakteriler yağmur, böcekler, rüzgar, kuşlar, budama ve yağmurlama sulama ile hızla yayılır. Ateş yanıklığı hastalığı yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarının en tahripkar hastalığıdır. Sadece o yılın ürününü etkilemekle kalmayıp, ağaçlarda sürgün, ana dal ve gövdeyi hastalandırarak gelecek yıllardaki ürüne de etki edip ağacı kurutabilmektedir. Elma, armut ve ayvalarda çok zararlı olmaktadır. Ayrıca yenidünya ve muşmula ağaçlarında da ciddi enfeksiyonlar oluşmaktadır.”

HASTALIKLA MÜCADELE
Şube Müdürü Özçelik, hastalıkla mücadele için ise şöyle konuştu: “Hastalıkla bulaşık alanlardaki konukçu bitkilerden kesinlikle üretim materyali (fidan, çelik, aşı gözü, aşı kalemi, anaç vs.) alınmamalıdır. Büyük dallar kesildiğinde budama yerlerine yüzde 10'luk NaOCl ( Sodyum hipoklorit, çamaşır suyu) sürülmeli ve aşı macunu ile kapatılmalıdır. Budamada kullanılan bıçak, testere, makas vs. Yüzde 3’lük lizol eriyiği veya çamaşır suyuyla daldırılarak dezenfekte edilmelidir. Vejetasyon devresinde ağaçlar devamlı kontrol altında tutulmalı, hastalıklı çiçek demeti, sürgün ve dallar enfeksiyon noktasının en az 30 - 40 cm altından kesilip çıkarılmalıdır. Bu işlemlerde kullanılan aletler her seferinde daha önce belirtilen dezenfektanlardan birine batırılarak budama işlemleri sürdürülmelidir. Hastalığın yayılmasında önemli olan Ateş Dikeni, Dağ Muşmulası, Akdiken, Üvez gibi orman ve süs ağaçlarında enfeksiyon varsa, mutlaka sökülerek yakılmalıdır. Hastalıklı bahçelerde arı kovanları mevcutsa kaldırılmalıdır. Birçok böcek türünün etmenin vektörü olması nedeniyle, zararlılarla mutlaka mücadele edilmelidir. Ayrıca hastalıkla bulaşık alanlarda hastalığın yayılmasında rol oynayan arı otlatmalarından kaçınılmalıdır. Hastalığa karşı dayanıklı çeşit ve anaçlar seçilmelidir.”

iha
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2007 Pazartesi 15:07:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali demir IP: 95.10.251.xxx Tarih : 5.10.2013 13:48:47

Merhaba bizim yaptığımız çalışmalarda 3 lü bir karışımla sonuç aldık dönem farketmiyor doğru uygulama ile sonuç alınıyor karışımımız 1-promax plus 100 lt suya 250-300 cc 2-fosetyl al 80 önerilen doz 3-thiponat methyl önerilen doz 7 gün ara ile 3 uygulamada hastalık duruyor kolay gelsin