7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Atık pillere dikkat

Gümüşhane Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Bayram Karakoç kullanılmış pillerin toplanması için özel çöp bidonları aldıklarını fakat vatandaşların bu bidonlara rağbet etmediklerini belirtti.

Pil kullanımının yaygın olduğuna işaret eden Karakoç “Son yıllarda artan pil kullanımı insan sağlığı ve çevre için potansiyel tehlike oluşturmaktadır. Dolayısıyla kullanılmış pillerin tehlike oluşturmaması için ayrı toplanması, taşınması ve geri kazanılması gerekmektedir. Ayrıca pillerdeki tehlikeli ve zararlı metallerin azaltılması da zaruri bir konudur.” şeklinde konuştu.

Evlerde kullanılan pillerin diğer atıklarla beraber çöpe atılmamasını isteyen Bayram Karakoç:“Piller çöpe atıldığı zaman katı atık depolama sahasında zamanla bozularak bazı tehlikeli ve zararlı maddeler serbest hale geçer. Bunlar civa, kadminyum ve kurşundur. Tüketiciler pillerin tipine, üreticiye ve pazarlamacıya bakmaksızın tüm pillerini geri toplamak ve geri dönüşüm kutusuna atmak zorundadır. Özellikle civa oksit, gümüş oksit, nikel-kadmiyum veya sızdırmaz kurşun-asit bataryalar çöpe kesinlikle atılmamalıdır. Çöpe atılan pillerdeki ağır metaller zamanla bozunarak serbest hale geçer, sızıntı suyu ile birlikte yer altı sularının, toprağın ve yüzeysel suların kirlenmesine neden olur.” dedi.

Pillerin özel olarak hazırlanmış çöp bidonlara atılmasını söyleyen Bayram Karakoç şunları söyledi:“ Ev veya iş yerlerinde kullanılmış (atık) piller evsel çöplerle kesinlikle karıştırılmamalı ve rasgele sokaklara atılmamalıdır. Atık piller toprağa gömülmemeli, akarsulara, göllere veya kanalizasyona atılmamalıdır, ateşte yakılmamalıdır. Evlerdeki veya işyerlerin de ki atık piller uzun sürelerle muhafaza edilmemelidir. Atık haldeki piller ayrı bir yerde (naylon torba, kutu, kavanoz, vs.) biriktirilmelidir”.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2008 Çarşamba 10:36:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?