3
Mayıs
2024
Cuma
GÜMÜŞHANE

Ayı dehşeti!

Gümüşhane merkeze bağlı Kocapınar Köyü’nde, bir bal üreticisine ait 15 arı kovanı ayılar tarafından parçalandı. Baharla birlikte ayıların saldırısı sonucu zarara uğrayan bal üreticileri, Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Tarım İl Müdürlüğü’ne müracaat ederek mağduriyetlerini dile getirdiklerinde, ayılar koruma altında olduğu için yapılacak bir şey olmadığını öğrendiklerini söyledi.

Vatandaşlar, 2004-2005 av sezonunda ayı avlayanlara 15 bin YTL para cezası verildiğini de belirtti.

Kocapınar Köyü’nde önceki gün 15 arı kovanı ayılar tarafından parçalanan Züver Perktaş, "2005 yılı benim gibi üreticilerin zarar yılı olacak. Devlet bir yandan arıcılığı teşvik ediyor, diğer yandan mağduriyetimiz karşısında sessiz kalıyor. Ayılar koruma altında olduğu için herhangi bir müdahale yapamıyoruz. Ayılar, kovanlarımızın başına kadar gelip, gözlerimizin içine baka baka ballarımızı bir güzel yiyor ve kovanlarımızı parçalıyor. Köyde ayılara karşı kovanlarımızı korumak için kişi başına 20 YTL vererek iki bekçi tuttuk. Buna rağmen ayıların kovanlarımıza zarar vermesini engelleyemiyoruz. Ayılar sadece kovanlarımıza değil, büyük ve küçükbaş hayvanlarımıza da zarar veriyor. Bizim gibi üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi için yetkililerden destek bekliyorum. Aksi takdirde bu üretim işinden vazgeçeceğiz" dedi.

Bu arada, Gümüşhane merkez ve köylerinde 200’ün üzerinde arı kovanının ayılar tarafından parçalandığı belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2005 Pazartesi 12:13:01
Güncelleme :9 Mayıs 2005 Pazartesi 13:19:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Taxonomist IP: 81.215.176.xxx Tarih : 10.05.2005 15:23:16
Bu kafayla, bir kaç yüzyıl daha adam olamayız... Ayıların sayıları giderek azladığı ve nesillerinin tükenmek üzere oldukları için koruma altında olduğunu biliyorsanız, onların bir üreticinin 3-5 kovanından daha değerli olduklarını da bilmeniz gerekirdi...Yabanhayata yapılan insan müdahalelerini şiddetle kınıyoruz... yaşasın yabanhayat... yabanhayat@yahoogroup