5
Mayıs
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Ayılar devleti birbirine düşürdü

Son iki yıl içerisinde Gümüşhane İli'nde 500 adet arılı kovanın ayılar tarafından parçalanması üzerine Tarım İl Müdürlüğü, Çevre ve Orman Müdürlüğü hakkında dava açmaya hazırlanıyor. 

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Gümüşhane Tarım İl Müdürü Ertekin Çolak, arıları saldırıya uğrayan arıcıların kendilerine müracaatta bulunduğunu belirterek, "Çevre ve Orman Müdürlüğü nasıl ki ayılarını koruma altına almışsa, bizler de üreticilerimizi koruma altına almak zorundayız" dedi. 

Gümüşhane Tarım İl Müdürü Çolak, açıklamasında, "500 adet arılı kovan ayılar tarafından parçalanmış, bundan da üreticilerimiz mağdur olmuştur. İl ve ilçe tarım müdürlüklerimize bu konuda başvurular oluyor. Ancak, yapacağımız pek fazla bir şey yok. Ayının avlanması, vurulması yasak. Ayı vurulduğu zaman parasal yönden ağır bir cezası var. Yaban hayatının korunması çok önemli. Ama insan hayatı daha önemlidir. İnsan hayatının devam ettirilebilmesi için gerekli olan ekonomik faaliyetlerin yapılması bir zorunluluktur. Çiftçilerimiz, üreticilerimiz arılarını ayıdan koruyamıyorsa, gerekli yasal düzenlemeler yapılarak üreticinin ayıya karşı korunması gerekir. Yaban hayatını korumak adına mağdur olan çiftçimiz, üreticimiz yok sayılamaz ki!.. Böyle bir şey olabilir mi? Çevre ve yaban hayatının korunmasına evet ama her şeyden önce insanın korunmasına da evet. Ayılar, sadece arılara zarar vermiyor; hayvanlara, bağ ve bahçelere, hatta bunların çobanlarına, bakıcılarına da zarar vermektedir. Temsil ettiğimiz kesimi korumak adına Çevre ve Orman Müdürlüğü'nü mahkemeye vermeyi düşünüyorum. Belki bir mahkeme kararıyla mağdur olan insanlarımızın korunması sağlanabilir. Bir ayıyı korumayla ilgili bir kurum varsa, verdiği zararları o kurumun karşılaması lazım. Mağdur olanların mağduriyetlerinin giderilmesi lazım" dedi. 

Öte yandan Gümüşhane Çevre ve Orman Müdürü Hayrettin Yıldırım, son günlerde ayıların arı kovanlarına karşı basında yer alan haberler üzerine Vali Veysel Dalmaz'ın bilgi istediğini, konu ile ilgili olarak durumun Gümüşhane Valiliği'ne bildirildiğini söyledi.
.
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2006 Cuma 14:32:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?