7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Ayılar erken uyandı

Gümüşhane'de geçen hafta etkili olan kar yağışının ardından İl Özel İdaresi tarafından yapılan yol açma çalışmalarında personel, kış ortasında "ayı" ile karşılaşınca şaşkınlık geçirdi.

Normal şartlarda bu mevsimde kış uykusunda olması gerekirken yol açma çalışmaları sırasında ayı ile karşılaşan personel, durumu Çevre Orman İl Müdürlüğü yetkililerine bildirdi. İl Çevre ve Orman Müdürü Hayrettin Yıldırım, bu mevsimde ayıların mutlaka kış uykusunda olması gerektiğini söyledi.

Ayının kış uykusundan uyanmasına, kar püskürtme cihazının yaptığı sesin veya o bölgede artan hava sıcaklığının sebep olabileceğini belirten Yıldırım, "Ayının yaşadığı bölgenin güneyde ve güneş ışığına direk maruz kalıyorsa sıcaktan dolayı erken kalkmış olabileceği gibi onu rahatsız eden bir şey de olmuş olabilir" dedi. Yıldırım açıklamasına şöyle devam etti:

"Ayıların bütün kışı uyuyarak geçirdikleri doğru fakat sandığımızın aksine onlar gerçek kış uykusuna yatmazlar. Bir hayvanın gerçekten kış uykusuna yattığını söyleyebilmemiz için o hayvanın kış uykusu sırasında vücut sıcaklığını neredeyse donma noktasına kadar getirip, gerektiğinde kendini canlandırmak için yeniden ısınabiliyor olması gerekir. Geçtiğimiz günlerde İl Özel İdaresi personelinin Nazlıçayır köyü tarafında bir ayı gördüklerini söylemelerinin ardından ayının görüldüğü bölgeye gittik. Orada yaptığımız araştırmalarda bazı izlere rastladık. Ayının erken uyandığı için aç kalmaması için o bölgeye yiyecek de bıraktık. Normal şartlar altında ayıların bahar aylarında uyanması gerekirdi. Ama bölgelerdeki iklim şartlarına göre bu süre değişebilir. Akdeniz de daha farklı olur, bizim bölgemizde daha farklı."

iha
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2008 Perşembe 17:25:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?