18
Nisan
2024
Perşembe
GÜMÜŞHANE

Bindal köyü yeniden kuruluyor

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesine bağlı Bindal köyü, su taşkını ve sel riskine nedeniyle belirlenen 27 bin metrekarelik alanda yeniden kurulması çalışmalarında sona gelindi. Köy sakinleri yeni evlerine taşınmaya hazırlanıyor.

Gümüşhane Afet ve Acil Durum Müdürü Mesut Bayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bindal köyünün 6 yıl önce dönemin Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü ile Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğünce "afete maruz köy" ilan edilmesi üzerine köyün nakledilmesine karar verildiğini belirterek, "Yapılan kamulaştırma sonrası Bindal köyünün, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından Evini Yapana Yardım Sistemi ile kurulmasına karar verildi" dedi.

Yapılması kararlaştırılan 60 konuttan 55'inin tamamlandığını ifade eden Bayrak, şunları söyledi: "Vatandaşlara konut başına 2 yıl ödemesiz, faizsiz, 20 yılda, 18 eşit taksitle 44 bin lira kredi imkanı sağlandı. 55 konutumuz tamamlandı. 5 konut ise yapım aşamasındadır. Köyün altyapısının ihalesi yapıldı. Mevsim şartlarının normal gitmesi halinde en kısa sürede altyapı da tamamlanacak ve köylülerimiz birkaç ay içinde yeni evlerine taşınmış olacak. 72 haneli köyün 60'ı böylece yeni evlerine kavuşmuş olacak."

Bayrak, 12 konut sahibinin çeşitli nedenlerden dolayı hak sahibi olamadığını kaydederek, "Bu vatandaşlarımız için üzgünüz. Yasal olarak yapacak bir şeyimiz yok ancak Afet Kanunu'nun tamamlayıcısı olan İskan Kanunu kapsamında başvurmaları halinde köy tüzel kişiliği adına arsa tahsisi yapıp afet konutlarının bulunduğu alanın çevresinde iskana tabi tutulmaları mümkündür. Bunlara uygulanacak yöntem farklı olacaktır. Konutlarının yapımı için alacakları krediyi 10 yılda ve vade farkıyla ödeme zorunluluğu vardır. Kalan 12 hanemiz başvurmaları halinde kendilerine bu yöntem uygulanacakr" diye konuştu.

 "Eski köyümüzde sadece mezarlıklarımız kalacak"

Bindal Köyü Muhtarı Necati Er ise köylerinin kuruluş tarihinin bilinmediğini belirterek, "Köyümüz çok eski bir köy, 72 haneli, 261 nüfuslu bir köy. Devletimizden Allah razı olsun. Yeni evlerimizin kurulması ile korkulu günlerimiz sona erecek ancak 12 haneye kredi çıkmadı. Onların da yeni köyümüze taşınmasını istiyoruz. Bu nedenle müracaatta bulunacağız. Eski köyümüzde sadece mezarlıklarımız kalacak. Köy mezarlığımız afet bölgesinin dışında kalıyor" ifadelerini kullandı.

AA
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2013 Salı 18:50:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?