2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜMÜŞHANE

Bir tat daha tarih oluyor

Karadeniz Bölgesi’nin tek yayık ustası Hasan Altuntaş ağaç yayıkların gelir kaynağı olmaktan çıktığını, bu nedenle yayık üretimi yapmayacaklarını söyledi.

Gümüşhane’nin Kürtün İlçesi’nde babadan kalma mesleğini 15 yıldır sürdürdüğünü ifade eden yayık ustası Hasan Altıntaş, verilen siparişlerin de elde kaldığını söyledi. Yaylalara kadar elektriğin gittiğini, bu nedenle yaylacıların elektrikli yayıkları kullandığını belirten Altuntaş, "İlçede beş atölyeden bir tane kaldı. Ben de kapatacağım. Yaylacıların kış aylarında verdiği siparişler elimde kaldı" dedi.

Atölyesinde ağaç yayık yanında külek, dondurma fıçısı, ceylan yayığı ve ağaç vazolar da ürettiğini ancak gelişen teknolojiyle birlikte ağaçtan üretilen bu tür ürünlere rağbetin azaldığını belirten Hasan Altuntaş, "Ağaç yayıkları boylarına göre 30-40, külekleri 5, yağ kovalarını 8-12 ve saksıları da 10-15 milyon lira arasında satıyorduk. Ancak son yıllarda bu tür ürünlere hemen hemen talep yok gibi. Bu nedenle atölyemizi kapatacağız" diye konuştu.

Yayık ustası Hasan Altuntaş, yayık, külek, yağ kovası ve saksıları ilçede bulunan atölyelerden aldıkları ladin ağacından yaptıklarını, "Ancak her geçen yıl maliyet ve işçi ücretlerinin artışı bu sektörün de yok olmasına neden oldu" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2005 Cumartesi 16:41:27
Güncelleme :16 Mayıs 2005 Pazartesi 15:34:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?