7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

BTC'den hayvan sağlığı

BTC Ham Petrol Boru Hattı Erzincan-Gümüşhane Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi’nde boru hattının geçtiği 4 kilometrelik koridorda yer alan köylerde 2003 yılı ilkbahar döneminde gerçekleştirilen hayvan sağlığı uygulamasında 40 bin adet büyükbaş hayvan ve 65 bin küçükbaş hayvanın sağlık taramasından geçirildiği bildirildi.


BTC Par Danışmanlık Erzincan Ofisi Saha Koordinatör Yardımcısı Ziraat Mühendisi Metin Çanakcı, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, 2003 yılında başlatılan hayvan sağlığı uygulama çalışmalarında bugüne kadar 40 bin adet büyükbaş hayvan ve 65 bin küçükbaş hayvanın sağlık taramasından geçirildiğini belirtti.

Çanakçı;" Proje kapsamında 2007 yılı ilkbahar döneminde hayvanlarda yapılan uygulamada 5 bin 398 adet büyük baş hayvan iken bu yüzde 34'lük bir artışla sonbahar döneminde 7 bin 243 büyükbaş hayvana,28 bin 678 adet küçükbaş hayvandan sonbahar döneminde yüzde 24'lük bir artış sağlanarak 35 bin 740 adet küçükbaş hayvana ulaşılmıştır. Sonbahar döneminde yapılan uygulamada gözle görülür bir artış yaşanmıştır"dedi.


UYGULAMA 23 KÖYDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ


Hayvan sağlığı uygulamasının Erzincan'ın Refahiye, Tercan, Çayırlı ilçeleri ve Gümüşhane Kelkit ilçesiyle Erzincan'ın merkez köyleri olmak üzere toplam 23 köyde gerçekleştirildiğini vurgulayan Çanakcı," Hayvan sağlığı uygulamasında ilçelerde görev yapan serbest 4 veteriner ile par danışmanlık zooteknis elemanı görev yaptılar. Yapılan uygulama çalışmaları özellikle büyük ve küçükbaş hayvanlarda iç dış parazit( Kene, Bit, Pire, Uyuz vb)Kırım Kango Kanamalı hastalıklara neden olan günümüzün en tehlikeli hastalığına karşı ayrıca bir öneme taşımaktadır. İlaçlı uygulama hayvanlara tatbik edilirken hayvan sahipleri de bu hastalıklar konusunda bilgilendirildi.Hayvan sağlığı açısından önemli bir yeri olan iç-dış parazit mücadelesinin her geçen gün artması,elde edilen ürünlerde kalite ve verim artmasına, uygulama sonrası ise üretici ve ülke ekonomisinin de kazançlı çıkmamsına neden olmaktadır"diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2008 Perşembe 15:48:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?