2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜMÜŞHANE

'Bu büyük projeyi geleceğe taşıyalım'

Kelkit Havzası Kalkınma Birliği Genişletilmiş Bilgilendirme ve Encümen toplantısının ikinci gününde, Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz, Tokat Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu, Sivas Valisi Dr. Hasan Canpolat, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve birlik üyeleri, eski Gümüşhane’de tarihi ve kültürel eserleri inceledi.

Toplantı sonunda basına değerlendirmelerde bulunan ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, "Barışan Kentler projesini Gümüşhane’de başlattık, diğerleri ile devam ediyoruz. Her türlü kültürün ve izlerin yaşatıldığı temel eserler yarı ayakta durmakta. 21. yüzyılın insanlarına, bize düşen şey bunları geleceğe taşımak ve yaşatmak için çaba göstermeliyiz" diye konuştu.

Sözen, Bunun tabii birikim, çaba, kaynaklara doğru bakmakla gerçekleştirelibileceğini belirterek, "Bunların ışığında ben bu kenti barışan kentler başlığı altında taşımak istiyorsam, çağrı yapmamız gerekir. Bu çağırıyı Gümüşhane Valiliği yaptı, ona Belediye ve Ticaret Odası katılıyor. Bu bir mirastır, yayın kuruluşlarından başlayarak herkese görev düşüyor. Gümüşhane Valiliği bunu taşıyor, biz, kalmış tek parça ağaçtan toprağın altında ve üstünde bilinçli şekilde korumaya azimli bir toprağın ve onu koruyan bir milletin insanlarıyız, bu UNESCO’yu içeriyor, Avrupa Birliği’ni içeriyor. Kelkit’in doğduğu ve denize ulaştığı mecrada akan su kültür suyudur. Biz, bu gün Gümüşhane’de bunu gözlemliyoruz" dedi.

Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz ise konuşmasında "Eski Gümüşhane’de teknik hazırlıkların devem ettiğini söyleyerek, bu alanın koruma imar planlarının çıkarılma çalışmaları devam edecek, Zeki Kadirbeyoğlu Konağı ve çevresindeki tarihi alandan restorasyona başlanarak kentin tümü zaman içinde restore edilecek" şeklinde konuştu.

Toplantıya katılan birlik üyeleri daha sonra Karaca Mağarası’nı ziyaret ederek Gümüşhane’den ayrıldılar.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2005 Cumartesi 21:44:11
Güncelleme :28 Mayıs 2005 Cumartesi 21:58:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?