5
Mayıs
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Bu müzede para geçmez

Gümüşhane'de yan yana bulunan iki konağın kamulaştırılarak restore edilmesiyle açılan İkizevler Etnografya Müzesi, ziyaretçilerini bekliyor. 

Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, ilin tarihi mimarisine has yan yana bulunan 2 konağın 1998 yılında kamulaştırıldığını, müzeye dönüşüm çalışmalarına ise 2004 yılında başlanıldığını belirterek, "Restore çalışmalarımız 2006 yılı başında tamamlandı. Bu süreç içerisinde kamulaştırma ve restore çalışmaları için yaklaşık 800 bin YTL harcandı" dedi.

Müzeye İkizevler Etnografya Müzesi'nin adını, yan yana bulunan 2 tarihi konaktan aldığını söyleyen Ateş, "Müzemiz 4 yıl içerisinde Türkiye'de resmi olarak açılan tek müzedir. Müzemizde bir müdür olmak üzere 5 personel görev yapmaktadır. Cumartesi ve pazar günleri hariç haftanın 5 günü ziyarete açık tutulmakta ve ziyaret ücreti alınmamaktadır" diye konuştu. 

İkizevler Etnografya Müzesi'nin içerisine yörenin tarihi kültürünü, adet ve geleneklerini yansıtıcı mankenler konulduğunu belirten Ateş, "Müzemizde kaynana ve gelinler, yöresel yemeklerin yapıldığı mutfak, yöreye has kilim ve halı dokuyan genç kızlar, Kur'an-ı Kerim okuyan kaynata, namaz kılan gelin, büyük gelin, küçük gelin gibi mikadan yaptırılan mankenler konuldu. Tüm bu mankenler müdürlüğümüzün açtığı ihale sonucu yaptırıldı" şeklinde kornuştu. 

Ateş ayrıca, müzede dönüşümlü olarak sergilenen tarihi ve kültürel eserler arasında silahların, kamaların ve il genelinde asırlar önce kullanılan eserlerin bulunduğunu kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2006 Perşembe 14:05:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
burak dogan IP: 85.98.84.xxx Tarih : 20.10.2006 18:31:07
ben burak bu müzenin burya yapılması iyi olmustur.turıstler bizim memleketı tanımaları için gusel olmustur. bu gümüşhaneye hayırlı ve ugurlu olsun by