7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Camisiz minareler restore edildi

Gümüşhane’nin eski yerleşim bölgesi Süleymaniye Mahallesi’nde 16. yüzyıldan kalma olduğu bildirilen camisiz 3 minarenin restorasyon çalışmalarının tamamlandığı belirtildi.

Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Gümüşhane Kültür ve Turizm İl Müdürü Vekili Temel Yalçın, restorasyon çalışmaları için 50 bin YTL harcandığını söyledi.

Müdür Vekili Yalçın minareler ve yapılan restorasyon çalışmaları hakkında şu açıklamayı yaptı: “İlimizin ilk yerleşim yeri olarak ‘Canca, Eskişehir’ adlarıyla da bilinen Roma, Bizans ve Osmanlı kültürünün izlerinin hakim olduğu bölgede yıkılmaya yüz tutmuş ve 16. yüzyıldan kalma 3 adet camisiz minarelerimiz Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen 50 bin YTL ile restorasyonunu tamamlamış bulunmaktayız.

7 yıl önce valiliğimiz tarafından oluşturulan komisyonca hazırlanan rapora göre mahalle girişinde ve yolun alt kısmında bulunan 1. minare yonu taşı ile yapılmış, şerefe çevre duvarı ve şerefenin üst kısmı yıkılmış, alt kısımlarında da yer yer yıkıklar olduğu ve giriş kapısı olmadığı, 2. minare ise mahallenin orta kısmında yer almakta, şerefesinin üzerinde belli bir kısma kadar taş yonu ve üzeri tuğla olarak yapılmış olup, üst kısmından yere kadar güney cephesinde boyluca yıkık durumu olduğu ve giriş kapısının bulunmadığı, diğer 3. minarenin ise mahalledeki yolun sonunda yer almakta olup şerefesinin üzerinde bir yere kadar yonu taşı ile ve üzeri tuğla olarak yapılmış, tuğla kısımları, şerefe korkuluğu ve gövdesindeki taş kısımların bazı yerleri yıkık durumda olduğu tespit edilmişti. 500 yıllık bir maziye sahip olan bu minarelerimiz asıllarına uygun olarak Vakıflar Genel Müdürlüğümüz tarafından gönderilen ödenekle restore edildi.”

Gümüşhane’nin ilk yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesi’nde 33 adet daha tarihi eserin kayıtlarının da yapıldığını belirten Yalçın, “Hedefimiz ilk etapta minarelerin yıkılmaktan kurtarılması oldu. Halen bu tarihi kentimizde bir camimizin restorasyon çalışmaları sürüyor. Vakıflar Genel Müdürlüğümüzce önümüzdeki günlerde tarihi hamamın da restorasyon çalışmaları başlatılacaktır.”diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2007 Çarşamba 12:31:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?