8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜMÜŞHANE

Ceviz projesi hayata geçti

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, pestil ve kömenin ana hammaddesi olan ceviz üretimini mutlaka artırmalıyız dedi.

Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nün yürüttüğü “Bugün Dik 15 Yıl Sonra Öde” projesini Kürtün ilçesine bağlı Araköy köyünde ceviz dikerek başlatan Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Gümüşhane merkez ilçe ile Torul ve Kürtün ilçelerinin ceviz üretimi açısından çok elverişli bir iklime sahip olduğunu söyledi.

Kürtün ilçesine bağlı Araköy köyünde hayata geçirilen proje hakkında bilgi veren Çevre ve Orman İl Müdürü Hayrettin Yıldırım, ilk aşamada Hikmet Işık’ ait 30 dönümlük bir alanda projeyi başlattıklarını belirterek, “Ceviz fidanları Bilecik ilinden getirildi. İlk etapta 500 adet fidanın dikimi gerçekleştirilecek. Fidanlar 4 dişi 1 erkek olmak üzere çapraz dikim yapılmaktadır. Proje 6 bin YTL tutmaktadır. Geri ödemesi ise 15 yıl sonra banka faizinin 1/7 oranında faizle ödenecek” dedi. Tarım İl Müdürü Hasan Irkın ise, dikimin 10 dönümlük alan üzerinde olması nedeniyle müdürlük olarak 7 bin 500 YTL teşvik primi ödeneceğini belirtti.

Projeyi ilk ceviz fidanını Kürtün Kaymakamı Ozan Gazel ile birlikte dikerek gerçekleştiren Vali Enver Salihoğlu, yaptığı açıklamada, öncelikle bu projeyi başlatanları tebrik edilmesi gerektiğini belirterek, “Hikmet Işık’ı kutluyorum. Ceviz hemen meyve veren bir ağaç değil. Zaman gerekiyor. Ama 10-15 yıl sonra ürün almaya başlayacak. Ceviz üretimi sabır isteyen bir iş. Çoluk-çocuklara hayırlı bir mirastır bu. Üstelik orman alanı bitişiği olması açısından hem kendi cevizlerini koruyacak, hem de köy ormanını. 100-150 yıl sonra burada büyüyen ceviz ağaçları önemli bir mobilya ürünü olarak da değerlendirilecek. 500 adet ceviz ağacından elde edilen ürün ilimizin adı ile özdeşleşmiş pestil ve kömeye de önemli ölçüde katkıda bulunacak. İlimize İran’dan ceviz ithal edilerek köme yapımında kullanılıyor. Bu nedenle ceviz üretimini mutlaka artırmamız gerekiyor” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2007 Perşembe 14:34:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?