5
Mayıs
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Cezaevine tekstil atölyesi

Cezaevinde çile dolduran hükümlüleri meslek sahibi edindirmek amacıyla proje geliştiren Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Peker, açık cezaevinde tekstil atölyesi kurulması amacıyla Adalet Bakanlığı'na başvurdu. 

Başsavcı Peker, projenin kabul görmesinin ardından makinelerin temin edileceğini belirterek “Hükümlülerimiz, hem kendileri, hem aileleri, hem de devlet için çalışacaklar” dedi. Önceki görev yeri olan Ankara’nın Ayaş İlçesi'ndeki Açık Cezaevinde ayakkabı fabrikası kurarak hükümlülerin meslek edinmelerini sağlayan Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Peker, benzer bir uygulamayı da Gümüşhane’de hayata geçirebilmek amacıyla işe koyulduğunu belirtti. 

Bir süre önce Gümüşhane E tipi Kapalı Cezaevi yanında oluşturulan açık cezaevinde kalorifer ateşçiliği ve aşçılık gibi çeşitli iş kolları açarak hükümlülerin meslek edinmeleri konusunda ilk adımı atan Başsavcı Mustafa Peker, şimdi daha büyük bir projeyi hayata geçirebilmek amacıyla Adalet Bakanlığı’na başvurduğunu bildirdi. 

Başsavcı Mustafa Peker, iyi halleri görülen bazı hükümlülerin Adliye lokali ve Adliye hizmet binasında bulunan çay ocaklarında çalıştıklarını kaydederek, “Gümüşhane’de göreve başladıktan sonra E Tipi Kapalı Cezaevinin yan tarafında açık cezaevi açtık. Kapalı cezaevinde belli bir süresini iyi halle geçiren arkadaşlar, cezalarının kalan bölümünü açık cezaevinde geçiriyorlar. Açık cezaevleri çalışma düzenine göre kurulu bir sistem. Hükümlü arkadaşların çalıştırılmaları gerekiyor. İş kollarında bu arkadaşlara iş veriyoruz. Günlük yevmiyeleri karşılanan arkadaşların, sigortalarını yaptırıyoruz. Sağlık sigortasından yararlanıyorlar. Dolayısıyla bu arkadaşlar hem kendilerine maddi bir katkı sağlıyorlar, hem de aileleri sigortadan yararlanarak herhangi bir rahatsızlık halinde sağlık kuruluşlarına başvurabiliyorlar. Şu anda kalorifer ateşçiliği ve aşçılık iş kolumuz bulunuyor. Adliye lokalimizde çalışan arkadaşlarımız var. Adliyemizin çay ocağında çalışan 4 hükümlü arkadaşımız başlarında infaz koruma memurları ile birlikte adliyenin çay ihtiyacını karşılıyorlar.” dedi. 

Başsavcı Peker, daha sonra şöyle dedi: “Yeni iş kolları kurma çalışmalarımız var. Bu konuda Adalet Bakanlığımızla görüşüyoruz. İleride tekstil üzerine bir atölye kurmayı düşünüyoruz. Bakanlığımız zaten kendi personellerin giysi ihtiyaçları, askerlerimizin aynı şekilde üniforma ihtiyaçlarını karşılamak üzere bu işleri almış durumda. Erzincan’daki 3. Ordu personelinin üniforma dikimlerini inşallah Gümüşhane'de biz yapacağız. Onun için makine ve gerekli donanımın sağlanması amacıyla çalışmalarımız devam ediyor. Eğer bu atölyeyi de açabilirsek en azından 50-60 hükümlü arkadaşımıza çalışma imkanı doğacak. Hem kendilerine, hem devlete, hem de ailelerine maddi bir katkı olur. Çünkü iş yurtlarından gelen para devlete dönüyor. Ve adliyelerimizin çeşitli ihtiyaçları bu yolla temin ediliyor. Daha önce görev yaptığım Ayaş'taki cezaevinde ayakkabı fabrikası kurmuştuk. Orda yaklaşık 13 tane iş kolu mevcuttu. Orada fabrika gibi çalışıyorduk. Yıllık ciromuz oluyordu. Bu arkadaşlarımızın katkılarıyla oluyordu. Açık cezaevinin amacı arkadaşları çalıştırıp meslek edindirip, cezaevinden çıktıktan sonra da bu mesleklerine devam ettirmelerini sağlamaktır. Buradaki arkadaşlar da bu faaliyetin bir parçası olarak buradaki hizmetlerine devam edecekler. Bakanlığımızın da bu konuda bize yardımcı olacağına inanıyorum.”
iha
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2006 Cumartesi 13:34:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet ali IP: 88.252.196.xxx Tarih : 4.08.2008 23:23:26

bu kadar basarılı olana ve böyle önemli projeleri hayata geciren insanların haber sayfalarında olması gerekir boyle basarılı calısmaları daha yakından takip etmek gerekir calısmalarında allah yardımcısı olsun ....