7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Çıra için 400 yıllık ağaca kıydılar

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, ormanların korunması konusunda vatandaşları uyardı. Salihoğlu, 400 yıllık ağaçtan çıra yapanın cahil değil, doğa düşmanı olduğunu söyledi.

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, eşi Sabiha Salihoğlu ile birlikte Kürtün İlçesi sınırları içerisinde bulunan ve Avrupa’nın en uzun ve en yaşlı Göknar ve Ladin ağaçlarının bulunduğu Örümcek Ormanlarında incelemelerde bulundu.

Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınan 400 yıllık ladin ve göknar ağaçlarını tek tek inceleyen Vali Salihoğlu, Türkiye’nin ve Avrupa’nın en yaşlı ve en uzun ladin ve göknar ağaçlarının korunamadığını söyledi.

Vali Salihoğlu, gördüğü manzara karşısında şaşkınlığını gizleyemediğini belirterek, “Ormancıların çok güzel bir sözü vardır ‘Ormanı, bekçi değil sevgi korur.’ Bazı insanlarımız ormanı maalesef sevmiyor. Ormanlarımızı maalesef yeterince korumuyoruz. 61 metre boyunda 400 yıllık 2 metre çapındaki ağaçtan, ne zaman olduğunu bilemiyorum ama çıra yapmışlar. Bu, çok üzüntü verici. Bunu yapan bir doğa düşmanı. Cahillikle izah etmek de mümkün değil. O kadar değerli bir ağacın, yanından kimler geldi, kimler geçti. Hangi kurtlar, hangi kuzuları parçaladı. Çok önemli olaylara sahne olmuş ağacın gövdesinden çıra yapma gibi bir cehalet olamaz. Türk milletinde, toplumunda böyle bir cahil yoktur. Ben bunu, doğayı sevmeyen doğa düşmanı birinin yaptığını düşünüyorum. Tabi ne zaman yaptığını da bilemediğimiz için kimseyi de suçlayamıyorum. Bu tür değerlerimizin geriye gelmesi mümkün değil. 400 yıl demek, Türkiye’deki ortalama insan ömrünün 6 katı demektir. İnsan ömrünün 6 katı yaşamış bir ağaca nasıl kıyabiliriz? Korumamız lazım, orman güvenlik ile kendi güvenlik görevlilerimize önemli görevler düşüyor.” dedi.

TUZAKLAR TAHRİP EDİLİYOR
Torul Orman İşletme Müdürlüğü tarafından orman zararlısı böcekler için fenomen tuzakların kurulduğunu ancak bunların bazılarının tahrip edildiğini belirten Vali Salihoğlu: “Orman zararlısı böceklerle mücadele için, ormanlara, orman işletme müdürlüğü tarafından yerleştirilen yüzlerce fenomen cihazları var. Bu cihazların içine kimileri toprak dolduruyor, kimileri kurşun atıyor. Ben, yurttaşlarımızı bu konuda da uyarıyorum; bu ormanlar korunarak günümüze kadar gelmiştir. Atalarımız; ‘ormanlardan bir dal kesenin başını keseriz’ gibi kesin emirler vermişlerdir. Yeni Orman Kanunumuz, Anayasamız, yürürlükteki bütün mevzuat ormanların korunmasına yönelik sert hükümler içermektedir. Buna rağmen bunu insanlar yapıyorsa, orman suçları ile bir mahkumiyet olduğu zaman onlara hiç de acımam. Onun için ormanlarımızı koruyalım. Orman İşletme Müdürlüğümüz, Orman Bölge Müdürlüğümüz koruma çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Yurttaşlarımızın da ormanların korunması konusunda desteğini bekliyoruz.”diye konuştu..

iha
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2007 Çarşamba 11:58:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?