7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Definecilerin hayal kırıklığı

Gümüşhane'nin Hasanbey Mahallesi Daltaban Semti'nde bulunan Sadullah Efendi Camisi'nin avlusunda, geçtiğimiz Pazartesi günü define bulmak amacıyla başlatılan kazı çalışmalarından hiçbir sonuç çıkmadı.

Reşit Dabağ (74), İbrahim Öztürk (57) ve Halit Köprülü (65) tarafından Gümüşhane Belediyesi'nden kiralanan iş makinesi ile 100 metrekarelik alanda define aramak amacıyla başlatılan kazı çalışmasının dünkü son gününde de hiçbir sonuç çıkmayınca defineciler hayal kırıklığı yaşadı.

Konu ile ilgili olarak Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre Sadullah Efendi Camisinde define kazısı yapmak isteyen Halit Köprülü adına 27.01.1984 Gün ve 18294 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Define Arama Yönetmeliği”nin ilgili maddeleri uyarınca 05.09.2007 Tarih ve 1034 Sayılı define arama ruhsatı düzenlendiği, Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden alınan ruhsat sonrası 10.09.2007 tarihinde define aramaya başlanılacağı, kazıya nezaret ve kazı başkanlığı yapmak üzere Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Müze Müdürlüğünde görevli arkeolog Ali İhsan Kartal'ın görevlendirildiği belirtildi.

Kazı sırasında Gümüşhane Valiliği tarafından birer maliye ve içişleri bakanlığı temsilcisinin görevlendirildiği alanın emniyeti için il emniyet müdürlüğünden 4 polis memurunun üç gün süresince görevlendirildiği belirtildi. Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Halit Köprülü “Define aramak için gerekli olan tüm yazışmaları tamamladık. Anıtlar Trabzon Bölge Müdürlüğü'nden alınan izin doğrultusunda ve Gümüşhane Belediyesi Meclisi'nden çıkan onayla kazı çalışmalarına başladık. Gümüşhane Belediyesi'ne ait iş makinesini 3 günlüğüne kiraladık. 100 metrekarelik alanda derinliği 7 metreyi bulan alanda kazı çalışmasını sürdürdük. Ancak, umduğumuz defineye ulaşamadık. Bu bölgede üç ayrı noktada define aramayı sürdürmek istiyoruz. Ancak, aldığımız üç günlük süre sona erdi. Yetkili kurumlarla yazışarak, yeniden izin alıp kazı çalışmalarımızı sürdürmeyi planlıyoruz” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2007 Cuma 12:38:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali kemal kaya IP: 85.96.187.xxx Tarih : 14.09.2007 22:07:39

bu yersiz kazıları yapıp barı gümüşhanemizin tarihi dokusunu da harap etmeyin bırakın güzellikleri doğal olarak kalsın boş hayallerle defineye ilgisi olanıda olmayanıda heveslendirip tum tarıhı yok edilmesine sebep olmayın