7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Dünya Diaybet Günü

Gümüşhane Sağlık Müdürlüğü Dünya Diyabet Günü nedeniyle basın açıklaması yayınladı.

Açıklamada dünyada 250 milyondan fazla insanın diyabetle yaşamadığı belirtilirken, hastalıkla mücadele edilmezse bir sonra bu sayının 380 milyona yükseleceği vurgulandı.


İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Topsakal tarafından yapılan açıklamada şu konulara değinildi:


“Diyabet insidans ve prevalansının istatistiksel tahminlerin ötesinde çok hızlı artış göstermesi, tanıdan itibaren yaşam boyu bir hastalık olması nedenleriyle Birleşmiş Milletler (BM) Aralık 2006 tarihi itibari ile diyabeti küresel bir hastalık olarak kabul etmiş ve tüm ülkelerin sağlık otoritelerine diyabetle mücadele çağrısı yapmıştır. Ülkemizde hastalık yükü oluşturan bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar arasında diyabet önemli bir yer tutmakta olup bu yükün yakın gelecekte daha da yükselmesi beklenmektedir. Dünya Diyabet Günü kapsamındaki faaliyetler ile diyabetten etkilenen çocuklar ve erişkinler ile risk altındaki topluluklar yanı sıra sağlık çalışanları, sağlıkta karar vericiler ve medyada farkındalık oluşturmak amaçlanmaktadır. Dünya Diyabet Günü diyabet farkındalığı güçlü bir ses oluşturmak için küresel diyabet toplumunu birleştiren bir etkinlik olarak öne çıkmaktadır.”
Topsakal, 2007-2008 Dünya Diyabet Günü Kampanyası’nın amaçlarını şu şekilde sıraladı: “Çocuklarda tip 2 diyabeti önlemeye yardımcı olmak için, sağlıklı yaşam tarzlarını teşvik etmek. Diyabetin uyarıcı sinyalleri konusunda farkındalığı artırmak. Diyabetik ketoasidozun azaltılması için teşebbüsleri yüreklendirmek ve destek olmak üzere materyal dağıtmak. IDF ‘Çocuk için Hayat’ Programı tarafından desteklenen çocuk sayısını artırmak.”

İha
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 15:47:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?