7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Duymadık köyünün ilginç öyküsü

Gümüşhane'nin Duymadık köyünün muhtarı Alim Ayyıldız, il merkezine 39 kilometre uzaklıktaki köyün adı değişmeyen ender köylerden olduğunu söyledi.

Muhtar Ayyıldız, 43 kişinin yaşadığı Duymadık köyünün savaş yıllarında işgali hiç yaşamadığını belirtti. Köyün adını işgal dönemindeki bir olaydan aldığını söyleyen Ayyıldız, "İşgal dönemlerinde köyümüzün çevresi ormanlarla kaplı idi. Zirveyi takip eden Rus işgal kuvvetleri orman nedeniyle köyümüzü görememiş. İşgal kuvvetlerini idare eden komutan, 'Aşağıya inmeyelim. Türk askeri olabilir. Karşı yamaçlar da ormanlık görünüyor, tuzağa düşebiliriz' demiş ve askerini Vauk Dağı üzerinden Bayburt'a doğru yöneltmiş.

Bayburt'a varınca işgal kuvvetleri bölge komutanı, 'Vauk Dağı eteklerinde bütün köylere indiniz mi? Dağın eteğinde ormanlık bir vadi içerisinde bir köy var, oraya da uğradınız mı?' diye sormuş. Diğer komutan ise 'Ormanlık alanın zirvesinden geçtik. Vadi yamacında köy görmedik' deyince, bölge komutanı 'Hiç köpek havlaması, tavuk sesi, hayvan sesi de duymadınız mı?' diye sormuş. Bunun üzerine diğer komutan, 'duymadık' cevabını vermiş. Bu köyün adı da 'duymadık' kalmış" dedi.

Ayyıldız, köyün Gümüşhane'nin adı değişmeyen ender köylerinden olduğunu dile getirdi. Ayyıldız, küçük yaşta havale geçirdiğini ve işitme kaybı nedeniyle konuşulanları tam olarak duymadığını da sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2007 Salı 17:46:20
Güncelleme :18 Eylül 2007 Salı 17:47:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?