7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Ekmeğini taştan çıkarıyor

Gümüşhane'nin merkez Mescitli köyünde 7 yıldır köyün üst tarafındaki ocaktan getirdiği taşlara şekil veren 53 yaşındaki Mustafa Öztekin, ekmeğini taştan çıkarıyor.

Mescitli köyündeki mütevazi atölyesinde tek başına taşa hayat veren Mustafa Öztekin, çevrede 'Mescitli taşı' olarak adlandırılan taşın son dönemlerde inşaat sektöründe, fırın sektöründe ve gıda sektöründe yoğun talep gördüğünü söyledi.

Kendisi SSK emeklisi olan Öztekin, babasının da taş ustası olduğunu belirterek, "Bu çevrede taşı işleyen kimse yok. Köyümüzün üst kesimlerde bulunan ruhsatlı taş ocağımdan elde ettiğim taş hammaddesini bu atölyede işleyerek, binalara kaplama, mermer, yer döşemesi ve mangal taşı olarak işliyorum. İşlenen bu malzemeler Erzincan, Giresun, Rize, Trabzon başta olmak üzere bu bölgedeki birçok ile pazarlıyorum" diye konuştu.

Taş ocağından 3-4 çeşit taş çıkardığını söyleyen Öztekin, bunlardan ızgara taşı, kaplama taşı ve fırın taşı ürettiğini söyledi.

TAŞTAN MANGAL
Izgara taşının özellikle ısıya dayanıklı olması nedeniyle taş üzerinde pişirilecek olan et ve et ürünlerinin daha çabuk pişirilmesi nedeniyle yoğun talep gördüğünü belirten Öztekin, bu taşı eski köy fırınlarındaki taşla aynı taş olduğunu görünce deneyerek üretime geçtiğini ve çok fazla talep aldığını söyledi.

Ayrıca taş ocağından çıkan yeşil mermer taşından kayrak (Yer ve cephe kaplama) taşı da ürettiğini söyleyen Öztekin, işlediği bu yeşil mermerin mutfak ve banyo zeminlerinde, kayrakın ise daha çok villa ve binaların dış cephe kaplamasında ve bahçelerin zemin kaplamasında kullanıldığını ifade etti.

Tek başına çalıştığı atölyesinde günde 50-60 ızgara taşı, 3-4 ton da kayrak taşı üretebildiğini söyleyen Öztekin, ayrıca talep olursa taş fırın malzemesini 3-4 gün içerisinde teslim edebildiğini de sözlerine ekledi.

Ürettiği taşlara çok fazla talep olduğunu dile getiren Mustafa Öztekin, ''Taş diyip geçmemek lazım, taşa şekil verince insanın ekmeğini verebiliyor'' şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2008 Pazar 23:49:14
Güncelleme :21 Aralık 2008 Pazar 23:57:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
güner atagenç IP: 85.103.251.xxx Tarih : 30.08.2009 03:20:08

sipariş için bu kişiye nasıl ulaşabilirim.yardımcı olursanız sevinirim.