6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜMÜŞHANE

Emniyette organ bağışı semineri

Gümüşhane Sağlık Müdürlüğü’nün 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı haftası nedeniyle düzenlediği eğitim çalışmaları devam ediyor.


İl Emniyet Müdürlüğünde görevli personele Halk Sağlığı Uzmanı Uz.Dr. Müjde İlgün tarafından verilen eğitimde organ nakli hakkında tıbbi ve kanuni bilgi verildi.


Dr. İlgün, organ naklinin; tedavisi olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak kadar hasarlı olan organların yerine canlı veya ölüden alınan sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesi olduğunu belirterek, “Ülkemizde organ naklini düzenleyen yasa 1979 yılında çıkarılmış 1982 yılında ise yeniden düzenlenmiştir. Yeni düzenlemeyle birlikte 18 yaşından küçükler ve 65 yaşından büyüklerden ayrıca infeksiyon hastası hepatit taşıyıcıları ile kronik infeksiyonu olanlar ve AIDS, şeker, kanser gibi hastalığı olanlar organ bağışında bulunamaz.”
2007 organ bağış istatistiklerine göre Türkiye’de 44 bin kişinin organ nakli için beklediğini söyleyen İlgün, her geçen gün listeye yeni kişilerin eklendiğini belirterek, “Gümüşhane’de diyalize giren böbrek hastası sayısı 48 iken toplam organ bağışında bulunan kişi sayısı 21’dir.” dedi.
Müdürlük ekiplerinin sınav haftasının ardından Gümüşhane Üniversitesinde de organ bağışı hakkında seminer verecekleri öğrenildi.

İha
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2008 Cuma 16:47:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?