5
Mayıs
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

En iyi yemek ve pestiller yarıştı

19 çeşitten oluşan yöresel yemek yarışmasına 21, pestil yarışmasına 9 ve pekmez yarışmasına 13 yarışmacı katıldı. 2 ayrı jürinin değerlendirme yaptığı yarışmalarda yemek yarışmasında, kriter olarak renk, tat ve koku değerlendirildi. Yöresel yemek yarışmasında halk arasında "Gudu" olarak bilinen güveçte Fevziye Kara'nın yaptığı yemek birinci oldu. Pekmez ve pestil için kurulan ayrı bir jüri ise pekmezde kriter olarak renk, tat, koku ve kıvam, pestil de ise renk, tat, elastikiyetle görünüm değerlendirmesi yaptı. Pestil yarışmasına katılan 9 yarışmacı arasında Naime Özener'in yaptığı pestil birinci, pekmez de ise Rafet Bal'ın yaptığı pekmez birinci oldu. Yöre Pestil'in sponsorluğunu yaptığı yarışmada dereceye girenlere Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz ve Belediye Başkanı Mustafa Canlı tarafından ödülleri verildi. 

Ödül töreninde bir konuşma yapan Vali Dalmaz, yarışmaya katılan ürünlerin birbirine tercih edilmesinin zor olduğunu belirterek, "Jürinin değerlendirmede zorlandığını tahmin ediyorum. Bütün yarışmacılarımızı dereceye girdi kabul ediyorum. Kazanan Gümüşhane'dir. Gümüşhane'nin bu konuda çok güzel bir ünü var. Bu ünü hep birlikte korumalıyız" dedi. Vali Dalmaz pekmez yapılırken hafif ateşte uzun süre kaynatılması gerektiğini de sözlerine ekledi. 

Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı ise festivalin amacına uygun olarak düzenlenen pestil, pekmez ve yemek yarışmasının çok önemli olduğunu belirtti. Yarışmada birinciler tam, ikinciler yarım ve üçüncüler de çeyrek altınla ödüllendirildi.
13. Uluslararası Kuşburnu ve Pestil Festivali, Genç İş Adamları Derneği (GİAD) tarafından yapılan geleneksel sünnet şöleni, Kuşakkaya Şiir Akşamlar, Tel Cambazı gösterileri, halk oyunları gösterileri ve mahalli sanatçıların konseriyle devam ediyor. 
İHA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2006 Cumartesi 18:03:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?