7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Eski musluklar zil oluyor

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde yıllardan beri çok sayıda esnafın ürettiği zillerin bazısı oltaların ucunda, bazıları ise hayvanların boynunda asılıyor.

Yaklaşık 20 yıldır zil döken Mustafa Düzgün (42), babasından öğrendiği mesleği sürdüren esnaflardan birisi. İlçe merkezinde ki atölyesinde piyasadan topladığı eski musluk, armatür gibi ‘pirinç’ içeren malzemeleri eriterek, bu işe has ince kumdan yaptığı kalıplara döküyor.

Düzgün, yüzlerce derecelik ocakta erittiği malzemeye alnının terini de akıtarak, olta ucuna takılan zilden, develerin boynunda ki kilogramlık zillere kadar hepsini yapıyor.

Günde 200 adet çeşitli ebatlarda zil döken Düzgün, vatandaşların en çok rağbet ettiği zilin ise 5 ve 6 numaralı zil olduğunu, bunun da ineklere takılan zil olduğunu söyledi. Kalıplarda kullandıkları kumun özel olduğunu fakat baraj gölünün altında kaldığını dile getiren Düzgün, yaptıkları stoktan kullanmaya devam ettiklerini söyledi.

Kumun özelliğinin çok ince olması olduğu ifade eden Düzgün, babasından devraldığı mesleğini kendisinden sonra da çocuklarının devam ettireceğini söyledi. Düzgün, satışların en fazla olduğu dönemin de yaz ayları olduğunu sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2012 Salı 09:25:50
Güncelleme :3 Nisan 2012 Salı 09:28:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cevdet özdemir IP: 88.231.125.xxx Tarih : 5.04.2012 22:01:58

 kazancınız bol olsun..komsum