7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Fidan tavsiyeleri

Gümüşhane Tarım İl Müdürü Hasan Irkın, fidan dikim mevsiminde üreticileri dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda uyardı. 

Tarım İl Müdürü Irkın,yaptığı açıklamada, meyve fidanları dikildikleri yerde kalacağından, dikim yerinin seçimine özen gösterilmesini,bahçe tesis edilecek yerin yanlış seçimi daha sonra telafi edilemez ve üreticiyi önemli zarara uğratacağını söyledi. Özellikle dikim yerinin seçiminde iklim, toprak, su faktörlerinin çok etkili olduğunu kaydeden Irkın "İklim özelliği olarak yetiştirilecek meyve çeşidi o yörede ekonomik olarak,yetiştirilmeye uygun olmalıdır. Seçilen arazinin toprak özellikleri derin, geçirgen, organik maddece zengin yapıda olması gerekir." dedi. 

FİDAN SATIN ALIRKEN
Tarım İl Müdürü Hasan Irkın meyve fidanı satın alırken ve dikerken üreticilerin ekonomik açıdan zarara uğramamaları için dikkat etmesi gereken hususlar konusunda da şu bilgileri verdi:”Ülkemizde meyvecilikte verimliliği azaltan, ağaçların ileriki yıllarda gelişmesini etkileyen en önemli faktörlerden biri de meyve fidanının seçimi, dikimi ve daha sonra şekil verilmesidir. Ülkemizde birçok yetiştirici çok gelişmiş kalın gövdeli, yan dalları fazla olmayan, yüksek boylu fidanları tercih etmektedir. Bu tercih yanlıştır. En iyi fidan 2-2.5 cm gövde kalınlığında 1.5-2 metre boyunda yan dalları ve çok sayıda saçak kökü olan fidandır. Çok büyük fidanlarda saçak kök az olduğundan, fidanın tutması zor olur. Ayrıca alt kısımlarında canlı tomurcuk veya dal bulunmayan yüksek boylu fidanlarda ilk yıllarda gövdede güneş yanıklığı da meydana gelir. Modern meyvecilikte ağaçların 40 santim civarında dallanması istendiğinden yüksek boylu fidanın alınmasının bir anlamı bulunmamaktadır. Bu nedenle 40-60 cm civarından dallanarak iyi bir şekil oluşturmaya uygun olan saçak köklü fidanların tercih edilmelidir. 

FİDAN DİKİMİ
Özellikleri belirlenen fidanların dikiminde iki konuya dikkat edilmelidir. Fidan dikiminde; çukurun derinliği ne olursa olusun fidan, fidanlıktan söküldüğü derinlikte dikilmelidir. Hatta ağır topraklarda, toprağın sonradan oturacağını ve kök boğazı seviyesinin aşağı ineceğini düşünerek toprak seviyesinin 3–4 santim üstünde dikilmelidir. Çiftçilerimiz genelde derin dikimi, fidanın susuz kalmaması ve rüzgardan yıkılmaması sebebiyle yapmaktadırlar. Normal dikimin bu sakıncalarını ortadan kaldırmak için dikimden sonra bolca can suyu verilmelidir. Toprağın yapısına bağlı olarak, dikimi izleyen ilkbahar ve yaz aylarında, her 5–10 gün de bir sulanmalıdır. Mutlaka fidanın dibine kazık çakılmalıdır. Rüzgardan devrilmemesi için fidan bu kazığa bağlanmalıdır. Bunun yanında dikiminden önce mutlaka kök ve taç budaması da yapılmalıdır. “ 

FİDAN BAKIMI
Müdür Irkın, ayrıca fidan dikiminden sonra bakım çalışmalarının çok önemli olduğunu belirterek “ Dikimi izleyen aylarda ve yıllarda fidanın gelişmesi takip edilmelidir. Sürgünlerin yeri ve kuvvetine göre ağaca şekil verilmelidir. Bu amaçla yan dal oluşturmak için kuvvetli sürgün oluşturanlarda sürgün uzunluğu 40–60 cm olduğunda erken ilkbaharda uç alınmalıdır. Aynı dönemlerde dallar bükülerek dal açıları genişletilmeli veya boşluklara yönlendirilmelidir. Bu işlem, ağaçlar verime yatıncaya kadar ve tam şekli oluşturuluncaya kadar yapılmalıdır. Genel kural olarak; genç ağaçlarda şekil vermek için fazla dal çıkarmadan, daha çok dal bükülür. Yan dal oluşumu için uç alınır. Fidan, dikiminden itibaren iyi takip edilmeli ve ağaç dallarına yukarıda anlatılan müdahaleler yapılmalıdır.”diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2008 Çarşamba 15:18:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?