7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

‘Fıkralarla Gümüşhane’ çıktı

Gümüşhane Belediyesi Kültür Yayınları kapsamında eğitimci, araştırmacı yazar ve şair İsmail Hayal’ın Gümüşhane’nin köy ve ilçelerinde yaşanmış komik olayları derlediği ‘Fıkralarla Gümüşhane’ kitabı çıktı.

Gümüşhane’de bir ilk olan kitapta 238 yaşanmış komik hatıra ve fıkra yer alıyor. Yazar Hayal kitapla ilgili olarak şunları söyledi: “Gümüşhane’de yaşayan yaşlılarımızdan, öğretmenlerimizden ve yurt içine yayılmış olan hemşerilerimizden duyduğum, derlediğim bu tamamen gerçek komik hatıraları Fıkralarla Gümüşhane adı altında kitap haline getirip bizden sonraki nesillere de bir kültür mirası bırakmayı düşündüm. Bu kitapta ne bir şehri, nede o şehrin insanlarını aşağılamak, onlara saygısızlık yapmak gibi art niyet taşımadım. Çoğu fıkrada köylülerimizi rencide etmemek için köy ve şahıs isimlerini vermedim. Eserin Gümüşhane kültürüne katkı yapacağına inanıyorum.”

Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı ise, “Şehirleri gelenekleriyle buluşturacak kültür ve bilim çalışmalarına ihtiyacımız var. Bu kitap Gümüşhane’nin yetiştirdiği nüktedan insanlar ve onlardan günümüze kalan nükteleri bir araya getiriyor. Bütün nüktedan simaların ve nüktelerin bu kitapta toplandığını söylemek mümkün değil. İnanıyorum ki benzeri birçok esere öncülük edecektir.” dedi.

Kitapta en ilgi çekici fıkralardan birisi ise 9. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’la ilgili. Kitapta aktarılan olay şu şekilde gelişiyor: “9.Cumhurbaşkanı rahmetli Turgut Özal, Zigana Tünelinin açılışı için Gümüşhane’ye gelecek. Gümüşhane’den de bir konvoy Özal’ı almak için Trabzon Havaalanına gider ve konvoy halinde açılış törenini yapmak üzere Zigana’ya çıkarlar. Yorucu bir yolculuğun ardından Zigana’ya çıkılır ve Rahmetli Özal arabadan iner. Tünele bakar, yanındakilere döner ve tarihi şu cümleyi söyler: ‘Yahu biz zaten buraya çıkana kadar tüm çileyi çektik. Bu tüneli niye yaptık ki?’ der.”

iha
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2008 Çarşamba 10:35:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İSMAİL HAYAL IP: 88.225.132.xxx Tarih : 30.07.2008 11:35:20

Haberi yayınlayan İHA'ya ve Kent Habere en kalbi teşekkür ve muhabbetlerimi sunuyorum.