6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜMÜŞHANE

GİKDER sektörel teşvik istiyor

Gümüşhane İktisadi ve Kültürel Kalkınma Derneği (GİKDER) Başkanı Selim Nas, 2004 yılında çıkarılan 5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın bugüne kadar Gümüşhane’ye hiçbir getirisinin olmadığını hatta götürüsünün olduğunu iddia etti.

İyi niyetle çıkarılan 5084 sayılı teşvik yasasının ilk zamanlarda 36 ili kapsadığını, ancak daha sonra bu sayının 49 ili kapsayacak şekilde olmasının Gümüşhane iline büyük oranda zarar verdiğini belirten Nas,”Teşvik yasasının başta çıkarıldığı gibi 36 ille sınırlı olmuş olsaydı, meyvelerini alabilecektik. Ancak gelinen noktada mevcut haliyle bu teşvik yasasının Gümüşhane’ye zarar vermektedir.”dedi.

Nas açıklamasına şöyle devam etti: “Gümüşhane ve Gümüşhane’ye benzer illerde mevcut teşvik yasasında gelinen noktanın pekte iç açıcı olmamasından dolayı, hükümetin yeni bir teşvik yasası hazırlığı içerisinde olması bizler için sevindirici olmakla birlikte çıkarılması düşünülen bölgesel teşvik yasasının da şehrimiz için yeterli olmayacağını düşünmekteyiz. Şehrimizin mevcut ekonomik şartları göz önüne alındığında ilimiz için sektörel teşvikin tek alternatif olduğunu belirtmek istiyoruz. Çıkarılması planlanan teşvik yasasının mutlaka ama mutlaka sektörel teşvik olması gerektiğini üstüne basa basa ifade etmek istiyoruz. Bunun dışında çıkarılacak bölgesel vb. teşvik yasalarının ilimiz ekonomisi için faydalı olmayacaktır.
Sektörel teşvik ilimiz için olmazsa olmazımızdır. Bütün illerin Teşvikli iller kapsamına alınmasının yanlış olduğunu, yöreye göre teşvik uygulanması gerektiğini defalarca belirttik”

Yasal düzenlemelerin biran önce yapılarak, sektörel teşviğin sağlanması gerektiğini belirten Nas Gümüşhane’de Pestil-Köme üreticiliğine, madencilik, tarımsal anlamda kuşburnu ve cevizcilik yetiştiriciliğine, süt ve süt ürünleri üreticiliğine ve turizm konusunda SSK primlerinde, vergide ve enerjide yüzde 50 oranında indirim yapılarak, 5 yıl vergi muafiyeti sağlanması gerektiğini söyledi.

Gümüşhane’nin ekonomik geleceği açısından büyük önemi olan madencilik sektörüne dünyanın her yerinde verilen sektörel teşvikten özellikle yararlandırılması gerektiğini de ifade eden Nas açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Madencilik ağır bir sektördür, mutlaka teşvik olmalıdır. Sektörel teşvik bekleyen yatırımcılarımız var. Bunlar Sektörel teşvikin çıkması durumunda yüzlerce kişiyi daha istihdam edeceğini söylüyorlar. Belirttiğimiz alanlarda sektörel teşvik çıkarsa Gümüşhane’de binlerce kişi işe alınacak, işsizlik sorunu en aza inecektir ve bunun paralelinde göç olayının da biteceğine inanıyoruz. Ülkemizdeki Tüm Türkiye kamuoyu olarak biz Gümüşhane halkı da hükümetimizden en kısa zamanda bu konuda müjde bekliyoruz.”

iha
Yayın Tarihi : 10 Mart 2008 Pazartesi 18:49:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?