5
Mayıs
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Gümüş ve çömlek işlemeciliği

Gümüşhane'de iki yıl önce Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde kurulan toprak kap ve gümüş işlemeciliği atölyelerinde incelemelerde bulunan Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, atölyelerin Gümüşhane için anlamlı olduğunu söyledi. 

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, merkeze bağlı Dölek Köyü'nde anadan-kıza gelenek olarak sürdürülen toprak kap işlemeciliği ile gümüş işlemeciliği için kurulan 2 ayrı atölyede beraberinde Milli Eğitim Müdürü Halit Yüce ile incelemelerde bulunarak bilgi aldı. Kursiyerlerin sıkıntılarını da dinleyen Salihoğlu, gümüş işlemeciliği atölyesinde çalışan 13 kursiyer genç kızın öğle yemeği olarak helva ve pide yediklerini görünce, öğle yemeklerinin valilikçe karşılanacağı sözünü verdi. 

Vali Salihoğlu, incelemelerinin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada her 2 atölyenin de Gümüşhane için hem anlamlı hem de ilin turizmi açısından çok önemli olduğunu dile getirdi. Vali Salihoğlu şöyle dedi: “Toprak kap işlemeciliği Dölek Köyü'müzde anadan-kıza sürdürülen bir gelenekti. 322 köyümüzden sadece Dölek Köyü'nde yapılan güveçlere bu köyümüzde 'Gudu' deniliyordu. Köyümüzde bu el sanatı anadan-kıza asırlardır süregelmiş ve bu toprak kap yapımını başka köylüler öğrenmesin diye başka köylere kız verilmiyordu. Benden önceki vali arkadaşım çok güzel bir iş yaptı. Toprak kap işlemeciliğini daha da zenginleştirerek önce Dölek Köyümüze bu atölyeyi açtı. Atölye bu yılın ilk aylarında merkeze nakledilerek kursiyer ve çalışanların sayısının artmasını sağladı. Çok güzel gelenek. Güzel olduğu kadar hem anlamlı hem de ilimiz turizmine büyük katkılar sağlaması açısından da çok önemli. Amacımız, bu atölyede çalışanların yeteneklerini geliştirerek kendi işyerlerini açmalarını sağlamaktır. Gümüş işlemeciliği de öyle. Adını gümüşten alan ilimize has ürünlerin üretilerek yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunma gayreti içerisindeyiz. Hem gümüş işlemeciliği hem de çömlek atölyemizde güzel ürünler ortaya çıkıyor. Gümüş ve çömlek işlemeciliği piyasada alıcı bulan ürünler. Bizim görevimiz bu sanatı öğretmek. Pazarlamasını ve tanıtımını yapmak da çalışanların görevi. Bize de bu aşamada onlara gereken desteği vermek kalıyor. Zaten veriyoruz.”
iha
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2006 Cuma 17:17:38
Güncelleme :8 Aralık 2006 Cuma 17:30:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?