2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜMÜŞHANE

Gümüşhane Pestili tescillendi

Gümüşhane'de her yıl dut mevsiminin gelmesi ile birlikte bir heyecan yaşanırken, Gümüşhane Pestil ve Kömesi'nin Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmesi ilde büyük bir sevinç meydana getirdi.

Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz, il dışında üretim yapacak firmaların Gümüşhane Dut Pestili ve Kömesi adı altında üretim yapmaları durumunda Valilikten izin almaları gerektiğini söyledi. Vali Dalmaz, gerek uluslararası, gerekse ülkemizde son yıllarda gıdada tüketici tercihlerinin tamamen organik ürünlere yönelmiş olmasının Gümüşhane Pestil ve Kömesi'nin tercih edilen bir ürün haline geldiğini kaydetti. Vali Dalmaz, "Gümüşhane Pestili ve Kömesi dut, ceviz, fındık, bal, süt ve undan üretilen gıda maddesi. Bu ürünlere tek tek baktığımızda hepsi birer enerji kaynağı. Pestil ve köme enerji kaynağı olan bu ürünleri tek bir yiyecekte bir araya getiriyor. Ülke genelinde Gümüşhane Pestil ve Kömesi tüketildiği gibi Avrupa ülkelerine de ihracatı yapılmaktadır. Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenen ürünümüz AB normlarına göre üretildiğinin kanıtlanmış olması bizler için ayrı bir mutluluk kaynağı olmuştur" dedi.

"KÖTÜ KULLANIM ÖNLENMİŞ OLACAK"
Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz, üretimde sağlanan normlara uyumu konusunda denetim ekibi oluşturulduğunu da ifade ederek, "Bu denetim ekibi altı aylık periyodik dönemlerde ve şikayet halinde mevcut işletmeleri denetleyecektir. Pestil ve kömemizi tescil ettirmemizin diğer bir amacı da ürünlerimizin genel nitelikleri itibari ile üretimi, kaynağı gibi bir takım yerel niteliklerine bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş olması nedeniyle üretimde kaliteyi sürekli üst seviyede tutmak ve gerek il dışında gerekse il genelinde kazanılmış olan ününün ehil olmayan kişi ya da kurumlar tarafından kötü kullanımını önlemektir. Üretici firmalar Mahreç işaretini kullanabilmek için gıda üretim izin belgeleri ile özel idare müdürlüğümüze başvuruda bulunmaları ve sağlanan kalite normlarını taahhüt etmeleri durumunda valiliğimizce tasarımı yapılan işareti ambalajlarında kullanabileceklerdir. İl dışında üretim yapacak olan firmaların Gümüşhane Dut Pestili ve Kömesi adı altında üretim izin belgeleri almaları gerekmektedir. Bunun ihlali halinde yasal işlem yapılacaktır" diye konuştu.

BESİN DEĞERİ
Pestil ve Köme; dut pekmezi, süt, bal, ceviz, fındık ve undan oluşmuş, içerisinde temel besin öğeleri olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral maddelerini önemli ölçüde bulunduran bir gıda maddesi. Pestilin en önemli bileşeni olan pekmezin 100 gramının sağladığı enerji besin öğeleri yüzde 0.1 yağ, yüzde 70,6 karbonhidrat, yüzde 4 kalsiyum, yüzde 0.1 demir ve vitamin-A, Vitamin-B1, vitamin-B2 içeriyor. 100 gram pekmezin sağladığı kalori ise 293. Pestilin diğer bir bileşeni, mükemmel bir besin maddesi olan süt ise yüzde 87,3 su, yüzde 3,5 yağ, yüzde 3,4 protein, yüzde 4,7 laktoz, yüzde 0,75 mineral maddeler ve vitaminlerden oluşuyor. 100 gramı 64 kalori veriyor.

Pestilin içerisine konulan süt, ceviz maddelere yağ ve yağda eriyen A, D, E, K vitaminlerini bulunduruyor. Bunun yanı sıra diğer bir bileşim olan unun kalsiyumca zengin olması 100 gramının yanması sonucu 350 kalori vermesi de önemli. Bileşenlerden bal ise 0,4 protein bulundurmakla birlikte 100 gramının 315 kalori enerji vermesiyle önemli bir katkı maddesi durumunda. Pestil ve köme proteinin vücudun oluşmasında yapı taşı, büyüme, gelişme vücutta oluşan olayları düzenleyici, iç ve dış etkenlerden koruyucu etkisi var. Karbonhidratların zengin olarak bulunduğu pestilde bu vitaminler enerji sağlamakla özellikle beyin dokusu ve ağır fiziksel hareketlerde gerekli enerji için daha elverişli enerji kaynağı oluyor.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2005 Cumartesi 12:16:07
Güncelleme :10 Temmuz 2005 Pazar 14:14:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?