7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Gümüşhane'de kurtuluş coşkusu

Gümüşhane'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yıldönümü, düzenlenen törenlerle kutlandı. 

Kurtuluş törenleri sabah saat 08.45'te hükümet binası önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı. Gümüşhane Valiliği, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı'nın ardından diğer kamu kuruluşları, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri yetkililerinin çelenk sunduğu törende daha sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Valilikteki tebriklerin kabulünün ardından Garnizon Komutanlığı'na şükran ziyaretinde bulunuldu. Kutlamalara daha sonra Zafer Meydanı'nda devam edildi. Vali Enver Salihoğlu, Garnizon Komutanı Albay Mustafa Yiğit ve Belediye Başkanı Mustafa Canlı'nın halkın, askeri birliklerin ve öğrencilerin bayramlarını kutlamasıyla başlayan törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Başkan Canlı, Gümüşhane'nin 89 yıl önce Rus işgalinden ve daha sonra Ermeni çetecilerin zulmünden kurtarıldığını hatırlatarak şunları söyledi: 

"Gümüşhane'mizin de içinde bulunduğu doğu bölgelerimizdeki işgalin sona ermesi, milli mücadelenin batı bölgesinde yoğunlaştırılmasına imkan vermiştir. Kurtuluş savaşımız, şartlar ne kadar zor olursa olsun, aziz milletimizin topyekun iradesiyle girişilen mücadelelerin mutlaka başarıya ulaşacağını gösteren güzel bir örneği teşkil etmektedir. Bu vesileyle, Gümüşhane'yi ve tüm Anadolu'yu kanlarıyla bizlere ebedi yurt haline getiren şehitlerimize Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum. Tarih incelendiğinde milletlerin hayatının iniş ve çıkışlarla dolu olduğu görülecektir. Geçmişteki bazı hataların beraberinde getirdiği sıkıntılarını birlikte göğüslememiz gerekebilir. Bu, zaten millet olma inancı ve gerçeğiyle iyi ve kötü günde birlikte olmamız esasını teşkil eder. Millet olarak hiçbir zaman yılmayacağız, gücümüzü koruyacağız, ve geliştireceğiz." 

Canlı, "Türkiye, coğrafyası itibariyle daima bütün güçleriyle hazır olma mecburiyetinde olan bir ülke konumundadır ve büyük bir imparatorluğun mirasçısıdır. Bu imparatorluktan, şu veya bu sebepten dolayı ayrılan ülkelerin çeşitli hesaplarının, husumetlerinin, kendilerine göre taleplerinin olduğu bir ülkedir. Bu nedenle bizleri ayakta tutacak milli dinamiklere sarılmamız gerekmektedir. Böyle bir ülkede yaşadığımız için her zaman güçlü bir orduya, iyi bir politikaya sahip olmamız gerekmektedir. Ülkemizin yükselişine tahammül edemeyenler çeşitli oyun ve senaryolarla Türkiye'yi zafiyete düşürmeye çalışmaktadırlar. Anadolu'nun hemen her köşesinde görülebilecek bu hadiseler çeşitli adlarla yeniden gündeme getirilmeye çalışılmaktadır" dedi. 

Başkan Canlı konuşmasında daha sonra şunları kaydetti: "89. kurtuluş yıldönümümüzde, buradan bizim üzerimizde hesabı olanlara seslenmek istiyorum. Hem beraber yaşayacaksınız hem bu devletin, bu milletin nimetlerinden istifade edeceksiniz, hem de içinizde büyüttüğünüz ihaneti, savaştığınız ordulara iltihak ederek, yaşadığınız devletin ordusunu arkadan hançerleyerek, sözüm ona bir davaya hizmet edeceksiniz. Bunun affedilebilir yanı yoktur. Savaş şartları içinde meydana gelenlerin sözde soykırım olarak ilan edilerek çeşitli ülkelerin parlamentolarında gündeme getirilmesinin gerçeklerle bağdaşmadığını hepimiz biliyoruz. Bizim için bir başka gerekli olan şey ise milli dinamiklerimizi ayakta tutmaktır. Bu dinamiklerimiz; millet, din, bayrak ve vatan sevgisidir. Ülkenin ekonomik bağımsızlılığıdır. Ülkü bütünlüğüdür. Tarihe sahip çıkmaktır. Bunlar bizi biz yapan milli değerlerimiz, milli inançlarımızdır. O sebeple bunları küçümseyenlere hiç de iltifat etmeden doğru bildiğimiz yoldan şaşmadan gitmeliyiz. Eğer bu ifade etmeye çalıştığımı dinamiklerimize sımsıkı sarılıp, yolumuzda yürümeye devam edersek, aydınlık gelecek Türk milletinin olacaktır. Ne mutlu Türküm diyene." 

Törende daha sonra gaziler tarafından Vali Enver Salihoğlu'na çiçek, İl Jandarma Alay Komutanı Mustafa Yiğit'e vatan toprağı ve Belediye Başkanı Mustafa Canlı'ya da şehrin anahtarı verildi. Kurtuluş günü nedeniyle düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri yetkililer tarafından verildi. 

Kurtuluş törenleri öğrencilerin ve belediye halk oyunları ekiplerinin gösterileri ve Erzincan 3. Ordu Komutanlığı'nın bando ekibinin refakatinde geçit töreniyle sona erdi.
iha
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2007 Perşembe 16:54:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?