5
Mayıs
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Gümüşhane'de meyveciliğe dönüş

Gümüşhane Tarım İl Müdürü Ertekin Çolak, kaybolmaya yüz tutan Gümüşhane’ye has elma, armut ve dut çeşitlerinin yeniden il ekonomisine kazandırılması amacıyla geçen yıl başlatılan çalışmaların son aşamasına gelindiğini söyledi. 

Müdür Çolak, Gümüşhane’de mahalli isimleriyle tespit edilen elma, armut ve dut çeşitlerinden, teknik elemanlarca alınan aşı kalemlerinin muhtelif köylerden alınarak Erzincan İli’nde bulunan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderilerek bin dört yüz adet fidan yetiştirildiğini belirtti.

Müdür Çolak “1980’li yıllardan başlayan yoğun göç, elmacılık ve elma yetiştiriciliğinin de sonunu getirdi. Meyvecilik yapan insan kalmadığı gibi üretilen meyvelerden elde edilen gelir de ekonomik olmadı. Zamanla şehrin yerleşmiş olduğu vadide bulunan elma bahçeleri yerini toplu konutlara ve beton yığınlarına terk etmeye başladı. Yeşil Gümüşhane hızla betonlaşırken vadi boyunca kurulu bulunan meyve bahçelerinde bulunan elma ve armut çeşitleri de kaybolmayla yüz yüze kaldı. Gümüşhane’ye özgü kaybolmaya başlayan elma ve armut çeşitlerinden numuneler alınarak Erzincan ilinde bulunan Araştırma Enstitüsünde meyve fidanları üretildi. Gümüşhane iline ait yerel elma, armut ve dut fidanlarına olan yoğun talebin karşılanması ve meyve çeşitlerindeki zenginliği korumak ve bu konudaki boşluğu doldurmak amacı ile 2005 yılında Tarım İl Müdürlüğü teknik elemanlarının Gümüşhane’nin muhtelif köylerinde yapmış olduğu çalışma ile yerli armut çeşitlerinden Tuzsuz, Şalgam, Göksulu, Meyrik, Menendi, Mehrani, Bıldırcın, Tokasultanı, Misk, Gül, Bal, Cinci, Hacıhamza, Çermayil, Lop, Deppeli, Kabak, Kokmuş, Kızıl ve yerli elma çeşitlerinden ise Gelin, Godil, Limon Sarı Göbek, Misket, Taraklı, Yeşil Göbek, Köpük, Yaz elması, Sarıhıdır, Demir, Beyelması, Söğüt, Sandık ile yerli, kaliteli dut çeşitlerinden alınan aşı kalemleri Gümüşhane’nin fidan üretimi ve tedarikinden sorumlu Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilerek aşılanmaları sağlanıp, bu yılın sonbaharında dikime hazır bin 400 adet fidan yetiştirildi” dedi. 

Gümüşhane Tarım İl Müdürü Çolak “Gümüşhane’ye özgü bu çeşitlerden meyve bahçeleri kurmak amacı ile çiftçilerin en az bir dönüm alana sahip olmak şartı ile Tarım Müdürlüğüne yapacakları müracaatlarda ücretsiz olarak fidan verilerek kapama yerli çeşitlerden meyve bahçeleri kurulması hedeflenmektedir”diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2006 Pazar 11:49:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?