4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜMÜŞHANE

Gümüşhane'de rekabet politikası tartışıldı

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası'nın organizesiyle 'Avrupa Birliği (AB) Rekabet Politikası ' konulu bir konferans verildi. Konferans, üçü gazeteci olmak üzere altı kişinin dinleyici olarak katılması üzerine Gümüş Otel'in toplantı salonunda yapılması gerekirken lobi odasına alındı.
Konferansa konuşmacı olarak katılan 9 Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Erartuğ, çok az sayıda dinleyicinin katılmasının, vereceği konferansı etkilemeyeceğini belirterek pazardan pay almanın bir savaş olduğunu, hiç kimsenin kendi bulduğu yöntemleri kullanamadığını, herkesin AB'nin koyduğu kurallar içerisinde savaşmak zorunda olduğunu vurguladı.
AB'nin, piyasada rakiplerinin olmasını olağan karşılamakla beraber hiçbir rakibin diğerini ortadan kaldırılmasına izin vermeyeceğini kaydeden Erartuğ, "Piyasada rekabet olmaz ve kurallar da işlemezse birileri piyasaya girer ve rekabeti de ortadan kaldırabilir. Bu durumda da tek bir ürün, tek bir kalite ortaya çıkar ve verimlilik olmaz. Kurallara uygun rekabet üründeki kaliteyi, verimliliği, ucuzluğu ve sürümü artırır. Pazar ekonomisinde devlet müdahaleci durumda olmaz, sadece rekabeti düzenlemede ve yaptırımlar getirmede rol oynar. AB diyor ki; 'Hukuk sistemi içinde bir devlet rekabeti ortadan kaldıran bir sistemi ortaya kor ve sürdürürse biz ona karışmayız. Ama dahil olan ülkelerin hiç birinde kuralların dışına çıkmak mümkün değildir. AB'ye dahil ülkelerde firmalar tekel de olsalar başkalarını piyasanın dışına itmek için olanaklarını kötüye kullanamazlar. Ülkemizde rekabet kurumu ile KİT'lerin özel dernek, birlik ve odaların korunmaları arasındaki uyum henüz yeterince sağlanamadığı için Rekabet Kurumu her alanda müdahale imkanı bulamıyor" diye konuştu.
Doç Dr. Ayşegül Erartuğ konuşmasının son bölümünde, AB'ye bağlı ülkelerde enflasyon oranının, en uygun üç ülke enflasyon oranının ortalamasından bir buçuk puandan fazla olamayacağını da sözlerine ekledi.
GÜMÜŞHANE - İHA
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2004 Salı 22:42:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?