7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Gümüşhane'de restorasyon hamlesi

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu Kov ve Keçi kalelerinde restore çalışmalarının devam ettiğini, Kov kalesinin bu ay sonunda, Keçi Kalesi’nde ise ekim ayı sonunda tamamlanacağını söyledi.

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu eşi Sabiha Salihoğlu, Çevre ve Orman İl Müdürü Hayrettin Yıldırım ve Ticaret Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay ile birlikte merkez ilçeye bağlı Esenyurt köyündeki Kov kalesinde incelemelerde bulundu.

Gümüşhane Valisi Salihoğlu yaptığı açıklamada: “Kov kalesi çeşitli dönemlerde ihale edilmesine rağmen müteahhit bulmakta zorlanıyorduk. Son ihalemizde taş işlerinden iyi anlayan yeni müteahhidimize ihaleyi verdik. Anıtlar ve Rölöve Müdürlüğü uzmanları tarafından çizilen proje uygun şekilde restore çalışması başlattık. Hemen hemen mevcut hale getirildi. Çok kısa bir süre sonra da tamamlanacak. Tabi ne kadar yapılsa bin sene öncesi gibi yapmak mümkün değil. Farklı malzemeler kullanılıyor. Bin sene önceki malzemeleri elbette bulmak mümkün değil. Taşı ve Horasan diye tabir edilen harç aslına çok yakın bir şekilde kullanılarak bu hale getirildi. Bu ay sonunda bitecek. Umut ediyorum ki, burası turizme hizmet eder bir kuruluş haline gelir. İşletmek için bir taliplisinin çıkması halinde kiraya vereceğiz.

Diğer taraftan Kale köyümüzde bulunan Keçi Kalesi var. İhalesini yaptık. Aynı müteahhit tarafından alındı. Ödeneği var. Oranın da restorasyonu hızla devam ediyor. Kov kalesi tamamlanınca ağırlığı Keçi Kalesi’ne verecek. Keçi Kalesi yola yakın ama çalışma koşulları buradan daha zor. Burada da gördüğünüz gibi malzeme taşımak için teleferik kurmak zorunda kaldı. Kış gelmeden Keçi kalesinin de restorasyon çalışmaları tamamlanacak. Böylece iki kalemiz aslına uygun olarak restore edilmiş olacak. Kov Kalemizi KDV hariç 240 bin, Keçi Kalesi de yine KDV hariç 360 bin ytl’ ye ihale edildi. Kalelerimizin restorasyon ihalelerini yürürlükteki ihale kanununa göre değil , Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gelen ödeneğimizi Köylere Hizmet Götürme Birliğine aktararak ihaleleri yaptık. Herhangi bir aksama olmadığı takdirde her iki kalemiz de Gümüşhanelilerin ve meraklıların hizmetine sunacağız. Umarız taliplileri çıkar ve bu kalelerimizi gezmeye gelen meraklılarına, yerli ve yabancı turistlere hizmet eder. Kirası bizim için hiç de önemli değil. Önemli olan kalelerimizi gezmeye gelenlere çay ve kahve ikram etmesidir, soğuk bir bardak su vermesidir.”

iha
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2007 Pazartesi 12:42:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
RAMAZAN ÜNAL IP: 63.240.133.xxx Tarih : 29.08.2007 10:16:50
EMLEKETIMDE BÖYLE GUZEL CALIŞMALARIN OLDUGUNU BILMEK COK GUZEL.TAI CALİŞMALAR BITTIKTEN SONRA YAPILACAK IYI BIR REKLAM KANPANYASIYLA TURİST POTANSIYELI YAKALANIRSA COK GUZEL OLUR.GUMUSHANENIN TARIHINI DOGAL GUZZELLIKLERINI DISA ACMAK HALK ADINA AVANTAJ KAZANDIRACAKTIR.EMEYI GECEN SAYIN VALIM BASTA OLAMK UZERE TUM GUMUSHANELILERE GUMUSHANEYI SEVENLERE TESEKKEUR EDIYORUM.