7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Gümüşhane'den petrol geçecek

Azerbaycan petrolünü Gürcistan üzerinden Türkiye'nin Akdeniz kıyılarına taşıyan petrol boru hattı Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı (BTC) güzergâhındaki işletmelere teminat ve kredi desteği verilmesi için BTC Şirketi, Kredi Garanti Fonu (KGF) A.Ş ve T.C. Ziraat Bankası arasında işbirliği anlaşması imzalandı.


İşletmelerin krediye erişimini kolaylaştırmak için BTC Şirketi, KGF A.Ş. ve T.C. Ziraat Bankası işbirliğinde uygulanacak kredi destek projesi ile, BTC Boru Hattı'nın geçtiği 10 ildeki KOBİ'lerin, tarımsal işletmelerin ve kooperatiflerin ekonomik ve ticari gelişimini engelleyen teminat sorununa çözümler geliştirerek, işletmelerin finansman kaynaklarına erişiminin kolaylaştırılması hedefleniyor.


BTC Şirketi Türkiye Genel Müdürü Can Suphi, konuyla ilgili şunları belirtti:
"Ana işimizi gerçekleştirirken çevreyi, kültürel varlık ve değerlerimizi koruyup yaşatmak, insanlarımızın gelir ve yaşam koşullarını iyileştirmek, şirketimizin temel çalışma ilkelerinin ayrılmaz bir parçasını oluşturmaktadır. Kurumsal Sosyal Sorumluluk prensiplerimiz doğrultusunda finansal destek sağladığımız bu projede, KGF ve T.C. Ziraat Bankası gibi ülkemizin saygı

n ve güvenilir kurumlarıyla işbirliği yapmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz."
Kredi Garanti Fonu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz ise açıklamasında şunları söyledi:


"Kredi Garanti Fonu, işsizliğin azaltılması ve yeni iş alanlarının yaratılmasında önemli bir rol üstlenmesi, dengeli bir ekonomik ve sosyal kalkınmanın sağlanması ve sürdürülmesine olumlu katkıları nedeniyle ekonomimizin mihenk taşı olan KOBİ'lerin, her zaman olduğu gibi yine yanlarında olacaktır. KGF A.Ş. ve BTC Şirketi işbirliğinde T.C. Ziraat Bankası'nın da destek ve gücünü alarak yola çıktığımız bu proje, sosyal sorumluluk kapsamında önemli bir adımdır."


T.C. Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar da yaptığı konuşmada; "KGF ile daha önce KOBİ'lerin finansman ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik imzalanmış bir protokolümüz bulunmaktadır. Bu protokol çerçevesinde KOBİ'lerimize finansal destek sağlanmaktadır. Bu proje vesilesi ile de tarım sektöründe aynı sıkıntıyı yaşayan işletmeleri de kapsama almış bulunuyoruz. Boru hattının geçtiği tüm il ve ilçelerimizdeki şubelerimiz projeden yararlanmak isteyen tarımsal ve tarım dışı işletmelere gereken kolaylık ve yol göstericilikleri yaparak onların yanında olacaktır. Bu işbirliği projesinin başarılı olacağına inanıyorum" dedi.


Anlaşmaya göre, BTC güzergâhı üzerindeki Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Sivas, Kayseri, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Adana illerinde uygulanacak proje çalışmalarına 2008 Mayıs ayı itibariyle başlanacak ve bu işbirliği anlaşması yaklaşık 10 yıl sürecek. BTC Şirketi ve KGF A.Ş.'nin 2'şer milyon dolarlık eş finansmanı ile oluşturulan 4 milyon dolarlık fon, KGF A.Ş.'nin 5 kat kefalet hacmi yaratabilmesi ve T.C. Ziraat Bankası'nın yüzde 20'lik payı ile birlikte proje kapsamındaki işletmeler için yaklaşık 24 milyon dolar tutarında bir kredi hacmi oluşturacak.


Bu işbirliği kapsamında küçük ve orta ölçekli işletmeler, herhangi bir sektör sınırlaması olmaksızın işletme ve yatırım ihtiyaçlarına yönelik olarak 30 ile 100 bin dolar karşılığına kadar kredi ve kefalet talebinde bulunabilecek. Başvurular, T.C. Ziraat Bankası şubelerinden veya KGF A.Ş.'ye doğrudan yapılabilecek.
Operatörlüğünü BP'nin yürüttüğü BTC Şirketi'nin ortakları arasında şu şirketler bulunuyor: BP, SOCAR, Chevron, Statoil, TPAO, ENI, Total, Itochu Inc., Inpex, ConocoPhillips ve Hess.

iha
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2008 Cumartesi 16:16:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?