6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜMÜŞHANE

Gümüşhaneli çiftçiler eğitiliyor

Gümüşhane Ziraat Odası tarafından yürütülen AB projeleri kapsamında çiftçilere yönelik seminerler düzenleniyor.


Gümüşhane Ziraat Odası Başkanı Temel Ağaç, TR 90 Düzey 2 Bölgesi Kalkınma Programı kapsamında hazırladıkları ‘Uygulamalı Süt Sığırcılığı’ ve ‘Yem Bitkileri Projesi’ kapsamında çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü bildirdi.


Bir süre önce hazırladıkları iki projenin de kabul gördüğünü anımsatan GZO Başkanı Temel Ağaç, iki ayrı proje ile birlikte uygulamalı süt sığırcılığı ve yem bitkileri, bakım ve beslenme, hayvan hastalıkları, yem bitkileri yetiştirme ile slaj yapımı gibi konularda çiftçilere yönelik eğitim seminerleri düzenlediklerini kaydetti.


Tarım ve hayvancılıkla geçimlerini temin eden çiftçiler için eğitim çalışmalarının önemli bir fırsat olduğuna değinen Ağaç, “TR 90 Düzey 2 Bölgesel Kalkınma Programı kapsamında 87 bin 187,64 Avroluk ‘Hayvancılığı Geliştirme Projesi’ ile 74 bin 340 Avroluk ‘Yem Bitkileri Üretimi ve Süt Sığırcılığının Geliştirilmesi Projesi’ olmak üzere iki ayrı projemizle ilgili uygulama çalışmalarımızı araklıksız sürdürüyoruz. Gümüşhane’mizde ilk kez gerçekleştirilen bu çalışmaların olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyoruz” dedi.


Ziraat Odası Başkanı Temel Ağaç, projelerin olumlu sonuçlar doğurduğunu belirterek şunları kaydetti: “Her iki projemiz de bu güne kadar hiçbir aksaklık olmadan yürütülmektedir. Proje kapsamında mandıra kurduk, hayvan hastanesi açtık. Hayvan hastanesinde hayvanlar ücretsiz olarak sağlık kontrolünden geçirilmekte, hayvan sağlığı konusunda çiftçilerimiz aydınlatılmaktadır.

Teknik elemanlarımız, süt sağımı yapan ve hayvancılıkla uğraşan köylü kadınlara süt sağımı konusunda seminerler verilmektedir. Proje Koordinatörümüz Hamdi Yaşar tarafından 50 kişi kapasiteli eğitim merkezimizde uygun eğitim teknikleri kullanılarak çiftçilerimiz en iyi şekilde aydınlatılmaktadır. Yine Ziraat Mühendisi Işgın Nihan Nemutlu ve Veteriner Hekim Zekeriya Ant iç tarafından seminerler verilmektedir. Proje faaliyetlerimiz arasında örnek barınak kurulup, buzağı, düve, süt ve gebe hayvanların bakım ve beslenmesine yönelik uygulamalı eğitimler veriliyor”
Gümüşhane’de ilk kez hayvan hastanesi kurduklarını ifade eden Ağaç, “Bu hastanemizde hayvanlarımızın teşhis, tedavi, sağlık muayeneleri, ameliyatları gibi hayati konularda hizmet vermekteyiz. İlimiz için ilk olan bu merkezimizin çiftçilerimize ve yöremize büyük yararlar sağlayacağını ummaktayız” dedi.


‘Yem Bitkileri Projesi’ kapsamında da örnek yem yetiştiriciliği yapılarak çiftçilere uygulamalı olarak bilgiler verildiğini belirten Başkan Ağaç, slaj ve slaj yapımı ve besicilik konularında da eğitimler verildiğini sözlerine ekledi.

İha
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2008 Salı 17:48:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?