7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Gümüşhane'nin deprem haritası

Gümüşhane Sivil Savunma Müdürü Mahmut Kandemir, Kelkit ve Şiran ilçelerinin 1. derece deprem kuşağında olduğunu söyledi. 

Gümüşhane Sivil Savunma Müdürü Mahmut Kandemir, Kelkit İlçesi'nde 1939 yılında merkez üssü Erzincan olan 5.2 büyüklüğündeki depremde 153 kişinin yaralandığını, 1941 yılında Kelkit'te meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremde 15 ve 1992 yılında merkez üssü Erzincan olan 5 büyüklüğündeki depremde ise 6 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. 

Kelkit ve Şiran'ın 1. derece deprem kuşağında olduğunu ifade eden Kandemir, "Şiran İlçesi'nin yüzde 92'si 1. derecede, yüzde 8'i 2. derecede, Köse İlçesi'nin yüzde 72'si 2. derecede, yüzde 18'i ise 1. derece deprem kuşağındadır. Gümüşhane merkez ilçe ile Torul İlçesi 3. derece, Kürtün İlçesi de 4. derece deprem kuşağında bulunmaktadır" dedi. 

Gümüşhane Sivil Savunma Müdürü Kandemir, Belediye Başkanlığı, Bayındırlık Müdürlüğü, Devlet Su İşleri 22. Şube Müdürlüğü, Karayolları, TEDAŞ, Telekom ve Özel İdare Genel Sekreterliği teknik elemanlarınca oluşturulan teknik komisyon tarafından ilin çiğ ve heyelanlı alanlarının risk haritasının da çıkarıldığını belirterek "İlimiz coğrafi yapısı itibariyle oldukça engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Çiğ, kaya düşmesi, sel ve heyelanlar gibi doğal afetler sık sık meydana gelmektedir. Ayrıca bu engebeli yapısı ilimiz sınırları içerisinden geçen Trabzon-İran ve Trabzon-Erzincan Karayolunda da ölümcül kazalara neden olmaktadır. Bu nedenle oluşturulan teknik komisyon tarafından riskli alanlar tespit edilerek haritası çıkarılmıştır. Çıkarılan haritanın birer örneği ilgili kurumlara gönderilmiş, herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için gerekli önlemler alınmıştır."dedi.
iha
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2007 Çarşamba 11:39:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?