8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜMÜŞHANE

Güneş enerjisi büyük ilgi gördü

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Merkez Kırıklı köyünde orman köylüsünün desteklenerek, orman tahribatını önlemek amacıyla, ORKÖY kapsamında kurulan Güneş Enerjisi Sistemlerini denetledi.

Vali Salihoğlu, eşi Sabiha Salihoğlu, Çevre ve Orman İl Müdürü Hayrettin Yıldırım ve Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı İsmail Akçay ile Kırıklı köyünde incelemelerde bulundu. Vali Salihoğlu, Gümüşhane genelinde 256 orman köyü bulunduğunu belirterek, “Çevre ve Orman İl Müdürlüğümüzün girişimleriyle bakanlık kapsamındaki ORKÖY Projeleri ilimizde uygulanıyor. Orman köylüsünün orman tahribatını önlemek maksadıyla, güneş enerjisinden köylünün yararlanması için kredi destekleri veriliyor. Pilot olarak Torul Zigana ve Harmancık ile merkez Kırıklı köylerimizde toplam 80 aileye Güneş Enerji Sistemi kuruldu. Bu uygulama köylerimizde şehirlerimizdeki konfor ve rahatlığa kavuşmasına imkan sağlıyor.” dedi.

Çevre ve Orman İl Müdürü Hayrettin Yıldırım da, ORKÖY Projelerinden biri olan Güneş Enerji Sistemi kredisinin Gümüşhane'de hayli rağbet gördüğünü söyledi. İlk etapta 3 orman köyünde 80 aileye kredi vererek güneş enerjili ısıtma sistemi kurulduğunu kaydeden müdür Yıldırım, “Büyük talep var. Gümüşhane'de projeyi duyan bize başvuruyor. Yeni istekleri karşılamak için yeni ödenek istedik.” diye konuştu.

Müdür Yıldırım, “Orman köylümüzün kışlık yakacak ihtiyacı için ormanları tahrip etmesinin önüne geçmek için bakanlığımız OR-KÖY projelerini ihdas ederek, ülke genelinde önemli bir çalışmaya önayak oldu. Biz de bu kapsamda Gümüşhane İl Müdürlüğü olarak çalışma başlattık. 80 aileye güneş enerjisinden yararlanmak amacıyla güneş ısıtma sistemleri kurduk. Bin 250 ytl değerindeki sistem 3 yıl geri ödemeli kredi ile veriliyor. Faizsiz 36 aya bölünen taksitlerle vatandaş bu sisteme sahip oluyor. Sistem zaten bir yıl içinde kendi maliyetini çıkarıyor. Sistemi evlerine kurmak isteyen vatandaşlarımız Çevre ve Orman İl Müdürlüğümüze müracaat etmeli. Çok sayıda talep var. 30 köy muhtarımızdan talep aldık. Sistem hem ucuz, hem temiz, hem de doğa ile uyumlu.”şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2007 Çarşamba 11:25:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?