7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Halk kültürü kitap oluyor

Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, Gümüşhane Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’ne yaptırılan ""Gümüşhane İli Halk Kültürü Alan Araştırmaları"nın kitap haline getirileceğini açıkladı.

Bir süre önce Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’ne yaptırılan çalışmaların derlenerek kitap haline dönüştürüleceğini belirten Yalçın, bu amaçla 6 Aralık 2007 tarihinde araştırmacılarının katılacakları toplantıda alan araştırması sunumlarının yapılacağını, oluşturulan metin ve sunumlar üzerinde gerçekleştirilecek tartışmalardan sonra araştırma metinlerine son şeklinin verileceğini söyledi.

Yalçın konu ile ilgili yaptığı açıklamada: "Küreselleşen Dünyada, kültürel yapıların değişim sürecinin seyri, Türkiye'de ve Dünyada gözle görülebilecek kadar hızlı olmaktadır. Bu değişimin farkında olan kurumumuz öncelikli olarak var olan özgün kültürel değerlerin araştırılması, elde edilen materyallerin arşivlenmesi, yayına hazırlanması ve bireysel-kurumsal kullanıma sunulmasının gerektiğine inanmaktadır. İlimizde bu güne kadar halk kültürüne ait önemli derleme çalışması yapılmadığı gibi kültürel mirasın korunması ve geliştirilmesi konusunda kamu oyunda gerekli bilinçte bulunmamaktadır.

Bu durumda kültürel mirasın tahrip olmasına yada yok olmasına sebep olmaktadır. Gümüşhane'yi Tanıma ve Tanıtma Projesi faaliyetleri kapsamında başlattığımız gezi turlarıyla bu bilincin en üst düzeyde oluşturulabilmesi için gayret göstermekteyiz. Halk Kültürü çağlar boyu süren geleneğin günümüze taşıdığı mirası, kalıntısı ve kültürümüzün temel taşlarındandır. Sözlü kültür varlığımızın her geçen gün unutulması nedeniyle bu ürünleri, millet belleğinden silinmeden en çabuk yoldan derleyip, toparlamak ve yazılı kaynak haline getirerek gelecek kuşaklara aktarmanın gerekliliğine inanıyoruz. Yapmış olduğumuz bu çalışmayla bölgenin kültür mirası bakımından imajının artacağını, bölge üzerinde yapılacak araştırmalarında cazip hale geleceğini düşünüyoruz. Bu amaç doğrultusunda, Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak, Bakanlığımız Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğüne "Gümüşhane İli Halk Kültürü Alan Araştırması'nı " yaptırdık.

Folklar araştırmacılarının oluşturduğu metinler ve yapacağı sunumlar üzerinde değerlendirmelerde bulunulacak, gerekli olan fikir alış verişi yapılacaktır. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak " Gümüşhane İli Halk Kültürü Alan Araştırması Değerlendirme Toplantısını " çok önemsiyoruz. Çünkü İlimizin ve Ülkemizin kültür tarihine çok değerli katkı sağlayacaktır.Sonraki süreçte de Müdürlüğümüz tarafından bu araştırmanın sonuçları kitap olarak yayınlanacaktır. Halk Kültürü alanında bu güne kadar ilk defa yapılan bu bilimsel çalışmanın Gümüşhane'nin Kültür tarihinde yerini alabilmesi, gelecek kuşaklara ışık tutabilmesi ve günümüzde de kültür alanında yapılacak olan çalışmalara kaynak olabilmesi için sonuçlarının isabetli, gerçekçi ve doğru biçimde kayıt altına alınabilmesi şarttır. Bu nedenle ; bu konuda bilgisi, birikimi ve bireysel çalışmaları bulunan, söylenecek sözü olan kısacası katkı sağlayabilecek tüm Gümüşhanelilerin hazırlıklı olarak bu toplantıya katılmalarını arzu ediyoruz.

Gümüşhane İli Halk Kültürü Alan Araştırmaları Değerlendirme Toplantısı 6 Aralık 2007 tarihinde Perşembe günü Saat : 09.30'da Atatürk Kültür Merkezinde başlayacaktır. Toplantı programı önümüzdeki günlerde kamuoyuna sunulacaktır. Aydınlarımızın ve halkımızın davetli olduğu toplantının en doğruyu bulmak adına verimli ve başarılı geçmesini temenni ediyorum." dedi.

iha
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2007 Çarşamba 15:34:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?