6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜMÜŞHANE

Halk oyunları tanıtılacak

Kültür Bakanlığı tarafından tescillenen 63 halk oyununun yer aldığı Gümüşhane’nin halk oyunlarında iddialı olması için çalışma başlatıldı.


Uzun yıllar ülke ve dünya genelindeki yarışmalara halk oyunları ekiplerini hazırlayan Halk Oyunları Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Üyesi ve Beden Eğitimi Öğretmeni Arif Genç ile Ayrancı Halk Oyunları Derneği yöneticisi Çisem Bahçe’nin öncülüğünde başlayan çalışmalar Ankara ve Gümüşhane ekseninde yürütülecek.

Ankara Ayrancı Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni Arif Genç, 30 yılı aşan bir süreden beri halk oyunları ile ilgilendiğini, Gümüşhaneli olduğunu fakat bugüne kadar yarışmalara hiç Gümüşhane yöresinin oyunları ile katılmadıklarını söyledi. Gümüşhane yöresinin diğer yörelerde olmayan özelliklere sahip olduğuna değinen Genç, “Gümüşhane yöresi diğer yörelerde olmayan üç özelliği kendi bünyesinde barındırıyor. Halay, bar ve horon Gümüşhane’ye özgü bir tarz. Bu üç farklı tarzın aynı bölgede, şehirde buluşması çok büyük bir şans. Amacımız burada yıllardan beri bu işe emek veren, gönül veren Necati Yılmaz, Adem Dal, Sezai Köprülü ve Nedim Saraç ile bu işi alalım, Gümüşhane’nin bu güzel oyunlarını müzik, giysi ve oyun yönünde gözden geçirelim, derleyip toparlayalım, eksikliklerini tamamlayarak Gümüşhane dışına çıkaralım ve ili dışında da bu yörenin tanınmasını ve insanlar tarafından öğrenilmesini, öğretilmesini sağlayalım.” şeklinde konuştu.


Yapılacak olan çalışmanın kısa süreli olmayacağını, uzun süreli ve uzun soluklu bir çalışma olacağını vurgulayan Genç, bölgede inceleme yapmak için en uygun zamanın ise düğünlerin fazla olması nedeniyle Temmuz-Ağustos ve Eylül aylarının olduğunu söyledi.


Hedeflerinden bir tanesinin de Gümüşhane yöresinin oyunlarını derleyip, ortaya çıkarıp güzel bir tarz ve biçim vererek çağdaş sanatlar seviyesine çıkarmak olduğunu söyleyen Genç, bu çalışmanın üniversiteye, ilk ve orta öğretim okullarına ve Gümüşhane dışında da Ayrancı Halk Oyunları Derneğine uygulamak istediklerini ifade etti. Genç, Kültür Bakanlığı tarafından yapılan yarışmaların ilk elemesinin önümüzdeki Nisan ayında yapılacağını, bu elemelerde de Ayrancı Halk Oyunları Derneğinin ilk olarak Gümüşhane yöresi oyunları ile katılacağını söyledi.
Gümüşhane yöresi oyunlarının iyi bir derleme ve düzenleme ile Gümüşhane ili dışında da çok büyük rağbet göreceğini, Gümüşhane yöresinin halk oyunları açısından bakir bölgelerden birisi olduğunu, yakında başka uzmanların da Gümüşhane’de inceleme yapabileceklerini sözlerine ekledi.


Ekibin bugün Vali Enver Salihoğlu ve Belediye Başkanı Mustafa Canlı ile bir araya gelerek proje hakkında bilgi verecekleri öğrenildi.

iha
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2008 Çarşamba 13:20:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?