3
Mayıs
2024
Cuma
GÜMÜŞHANE

Hastalara hakları anlatıldı

Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, Sağlık Meslek Lisesi toplantı salonunda ’Hasta hakları’ konulu bir konferans düzenlendi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Trabzon Hasta Hakları Platformu Sözcüsü ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Tevfik Özlü, sağlık hizmetinin hastalara bir bağış ve lütuf olmadığını belirterek, "Sağlık parayla alınıp satılan bir metadır ve böyle bir sektör oluşmuştur. Çağdaş dünyanın kabul ettiği normlar, hastaya eşit ve onurlu bir şekilde hizmet etmektir. Hasta hakları ile ilgili olarak 1981’de Lizbon, 1994’de Amsterdam, 1995’de Bali ve 2002’de Roma bildirgeleri gibi çok sayıda bildirge yayınlanmıştır. Tüm bu bildirgelerde hasta hakları dile getirilmiş, hekimlere daha iyi hizmet etme yöntemleri gösterilmiştir. Bizde 1988’de bu konuda bir yönetmelik yayınlanmasına rağmen hayata geçirilememiştir" dedi.

Hastanelerde bir başhekim yardımcısının başkanlığında insan hakları kurulunun kurulduğunu hatırlatan Özlü, "Hasta muhtaçtır, boynu büküktür, korunması gerekmektedir. Ancak bu demek değildir ki hasta her yönüyle haklıdır. Hasta haklarının ortaya atılması tıbbın ticarileşmesini ve suistimalleri önlemek içindir. Hasta hakları sağlık hizmeti veren her personeli bağlar. Sağlık hizmetleri hiçbir zaman bir angarya gibi sunulmamalıdır. Hastanın onuru mutlaka korunmalı, hastaya nazik bir biçimde yaklaşılmalıdır. Hastaların soru sorması hekimlerin otoritesine bir başkaldırı gibi nitelendirilmemelidir. Hastanın sorduğu soruları cevaplandırmak zorundayız. Hasta hakları son yüzyılın yükselen değerlerin başında gelmektedir" diye konuştu.

KTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ticaret Hukuku Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Yahya Derya ise sağlıkta uluslararası standardı yakalamanın hukuki bir sorumluluk olduğunu ifade ederek, 1 Nisan tarihinde yürürlüğe girecek Yeni Ceza Kanunu’nda sağlıkla ilgili hükümlerin artırıldığını söyledi. Derya, "Yeni kanuna göre akıl hastalarına hekim raporuyla evlenme hakkı tanınmıştır" diye konuştu.

Derya, hekimlerin hastaların sırlarını ve hastalıkları konusunda yeni yasa ile birlikte herhangi bir açıklamada bulunamayacaklarını da sözlerine ekledi.
Konferansa 200’ün üzerinde sağlık görevlisi katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2005 Cumartesi 20:03:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?