7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Haydi kızlar liseye!

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, 15 Şubat’ta başlattıkları “Haydi Kızlar Liseye” projesinde yüzde 70 başarı sağladıklarını belirterek “Bir ailede erkek çocuğu okutmakla 1 kişiyi, kız çocuğunu okutmakla 5 kişiyi eğitmiş olursunuz.” dedi.

Gümüşhane Valisi Salihoğlu, yaptığı açıklamada, kız çocukların okutulmasında belirlenen tüm sorunları gidermek ya da asgari düzeye indirmek amacıyla 58 bin YTL'lik ''Haydi Kızlar Liseye'' proje hazırlandığını belirterek, ''Bu amaçla Proje İl Kurulu oluşturduk. 15 Şubat-10 Mart tarihleri arasında tespit ve değerlendirme, 15 Nisan-30 Mayıs tarihleri arasında proje hazırlama ve planlama, 30 Mayıs-30 Ağustos tarihleri arasında ikna ve kayıt, Ağustos ve Eylül aylarında da izleme ve değerlendirme sürecini tamamladık. Bu süreç içerisinde başta ilçe kaymakamlarımız olmak üzere, il ve ilçe milli eğitim müdürlerimiz, köy muhtar ve imamları ile yapılan çalışma sonrasında yüzde 70’e varan bir başarı sağladık” şeklinde konuştu.

Vali Salihoğlu açıklamasında şunları söyledi: ''İlçelerden il merkezine, ilden de başka illere göç olduğu gerçeği ortaya çıkıyor. Kız çocuklarımızın orta öğrenimine devam edemeyişinde dört önemli nokta var. Bunlardan birincisi ekonomik, ikincisi gittiği yerde ilişki kurup eğitimi önemsememesi, bir diğeri ise kız çocuklarının eğitilmesine karşı olunması. Maalesef az da olsa böyle aileler var. Son sebep ise Medeni Kanuna muhalefet ederek, orta öğretimden sonra kız çocuklarımızın henüz çocuk denen yaşta evlendirilmeleridir. Tüm bu olumsuzlukları gidermek amacıyla yapılan çalışma sonrası Gümüşhane merkez ilçede yüzde 84’ ile 302, Kelkit ilçemizde yüzde 45 ile 140, Şiran’da yüzde 83 ile 105, Köse’de yüzde 62 ile 31, Torul’da yüzde 56 ile 44 ve Kürtün ilçemizde yüzde 80 ile 80, toplam olarak 702 kız çocuğumuzun ortaöğrenime yani lise ve dengi okullara kayıtları yapılarak ders başı yapmış bulunmaktadır.''

Gümüşhane Valisi Salihoğlu açıklamasında daha sonra şunları söyledi: “ İl merkezi ile 5 ilçede, projemizde şu ana kadar hedeflediğimiz yerlere ulaşmış durumdayız. Ama bizim ana hedefimiz, ilköğretimi bitiren bütün kızlarımızın, liselere, meslek liselerine, arzu ettikleri liselere kaydolmalarını sağlamaktır. Kelkit ilçemiz dışında bu yıl hedeflediğimiz orana ulaşmış bulunmaktayız. Ama Kelkit ilçemizde, gerek göç sebebiyle gerekse bazı ailelerin konu üzerinde duyarsız kalmaları, kaymakamımızın, il ve ilçe milli eğitim müdürümüzün gayretleri sonucu bu ilçede ancak yüzde 50’ lere ulaşabildik. Diğer ilçelerimizde herhangi bir sorun yok. Bazılarının yaşı büyük oluyor, bazılarında ailelerin çok özel sorunları oluyor, bunların dışındakilerin tamamına yakınını liseye devamını sağladığımız için son derece memnunum. Hepsinin kalacak yerlerini ilçelerde kaymakamlarımız, milli eğitim müdürlerimiz temin ediyor. İl merkezinde biraz daha fazla yoğunluk yaşadık. Pansiyon sorunu oldu ama, mevcut pansiyonların zorunlu olarak kapasitelerini biraz daha artırmak suretiyle yerleştirmiş olduk. Ancak, pansiyonlardaki odalarda en fazla 6 öğrencinin kalabileceği şekilde düzenlemektir. Özellikle kız meslek lisesi bitişiğinde yapılan yurdumuzun bizim dışımızda kaynaklanan bir nedenle ödeneğinin temin edilememesi sonucu bitiremedik. 2008 Yılında özel idare bütçemize koyduk. Bitirmeye çalışacağız. Bu yıl bitmiş olsaydı biraz daha rahat ederdik. Bunun dışında herhangi bir sorunumuz yok. Kız çocuklarımızın giderlerini de hayırseverlerimizden, vakıflarımızdan karşılıyoruz. Herhangi bir sorunumuz yok.”

iha
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2007 Çarşamba 12:50:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?