5
Mayıs
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

İlaçlama çalışmaları sürüyor

Türkiye'de Gümüşhane, Çorum, Tokat ve Balıkesir'de 7 kişinin ölümüne yol açan kenelerden geçen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı üzerine bir taraftan uzmanlar tarafından konferanslar düzenlenirken, tarım müdürlükleri elemanlarınca da kenelerin yoğun olarak görüldüğü alanlarda ilaçlama çalışmaları aralıksız sürdürülüyor. 

KKKA hastalığından bir süre önce bir vatandaşın hayatını yitirmesi üzerine, Gümüşhane'de dezenfekte ve ilaçlama çalışmalarına hız verildi. Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz, ekiplerin yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyledi. Gümüşhane Valisi Dalmaz, "Türkiye'de olduğu gibi ilimizde de bu yaz kene vakalarında artış var. Vaka deyince, kene sayısında ve kene ısırmalarında artış olduğunu kastettim. Gerek sağlık teşkilatımız, gerekse tarım müdürlüğümüzün koordineli çalışmaları sonucu vatandaşlarımızda gerekli duyarlılık sağlanmıştır. Bu nedenle bilinçlenen vatandaşlar keneyi kendileri çıkarmadan hastaneye başvuruyorlar. Böylece, KKKA hastalığında geçen yıla oranla düşüş yaşanmaktadır" dedi. 

Hastanelere intikallerde azalmalar yaşandığını da belirten Gümüşhane Valisi Dalmaz, "Geçen yıl yaşanan vakalara rağmen bu yıl ilimizde 9 KKKA hastalığı vakası görüldü. Bunlardan bir vatandaşımız maalesef vefat etti. Şu anda tehlikeli aşamada olan hastamız yok. Şüphelilerden tedavi olup taburcu edilenler oldu. Bu da bizim için memnuniyet vericidir" diye konuştu. 

Kene ısırığında erken müdahalenin çok önemli olduğunu da vurgulayan Vali Dalmaz, "Sağlık ve tarım müdürlüklerimiz gerekli duyarlılığı sağlamış bulunmaktadırlar. İnsanlarımızı kene ısırdığı zaman ne yapacaklarını iyi biliyorlar. Halkımızı bilinçlendirip duyarlı duruma getirdikçe kene vakaları azalmış olacaktır" şeklinde konuştu. Vali Dalmaz, halkın piknik yaptığı yerlerde ilaçlama çalışmalarının sürdüğünü de belirterek; "Tarım müdürlüğü elemanlarımız ilaçlama çalışmalarını her köyde, her piknik yerinde, her alanda yoğun bir şekilde sürdürüyor. İlaçlama ve eleman konusunda bir sıkıntımız yok. Yeterli ilaç stokumuz var. Köy okullarında vatandaşlara gerekli bilgiler veriliyor" diye konuştu. 

Gümüşhane merkez ilçeye bağlı Pirahmet Köyü'nden 17 gün önce kenenin ısırması sonucu Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'ne kaldırılan ve burada tedavi gören Muhtar Vekili Nevzat Kaanoğlu, sağlığına kavuşarak köyüne döndü. Kene ısırması sonucu başından geçenleri anlatan Kaanoğlu, "İki keneyi elimle vücudumdan kopararak attım. Ancak, birkaç gün sonra vücudumda halsizlik, mide bulantısı ve gözlerimde kararmalar oldu. Gümüşhane Devlet Hastanesi'ne başvurdum. Kan alarak tahlil edeceklerini söylediler. Ancak, bir arkadaşım bana kenenin ısırıp ısırmadığını sorunca "evet" dedim. Bana Trabzon'a gitmemi söyledi. 16 gün hastanede tedavi gördüm. Şu anda iyiyim, sağlığıma kavuştum. Ben önemli bir tecrübe yaşadım. Kene ısırdığında aman kimse koparmasın, hemen doktora başvursun" çağrısında bulundu. 

Öte yandan Gümüşhane merkez ilçe başta olmak üzere Torul, Kelkit, Köse, Şiran ve Kürtün ilçelerinde veteriner hekimler koordinatörlüğünde kurulan ekipler keneye karşı başlatılan ilaçlama çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyorlar. Ekipler, piknik alanları, sebze ve meyve bahçeleri olmak üzere bilhassa büyük ve küçükbaş hayvanların yoğun olduğu alanlara öncelik veriyor, ahır ve hayvanların ilaçlanması için de köy muhtarlarına pompa ve ilaç dağıtılıyor.
.
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2006 Cuma 12:41:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
neslihan şenol IP: 88.247.81.xxx Tarih : 7.07.2006 13:25:41
ben gümüşhaneliyim ve bu konuda herkesin dikkatli olmasını isiyorum çünkü bir sürü sağlık sorunları oluştuyor ve türkiyenin maddi gelirini etkiliyor