6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜMÜŞHANE

İnsan kaynaklarını geliştirme semineri

Doğu Karadeniz Bölgesel Kalkınma Planı (DOKAP) kapsamında Doğu Karadeniz Bölgesinde İnsan Kaynaklarını geliştirme projesi tanıtım semineri Valilik Toplantı salonunda yapıldı.

Japonya Uluslar Arası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından Doğu Karadeniz bölgesinde insan kaynaklarını geliştirme konusunda düzenlenen eğitimlerin bölge illerinde paylaşılması ve projenin tanıtılması amacıyla yapılan seminere Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Vali Yardımcıları Soner Şenel, Mehmet Demiral, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Yerel Temsilci Yardımcısı Nozomu Yamashita, JICA uzmanı Prof.Dr. Riichiro Lizawa, İl Tarım Müdür Vekili Hasan Irkın, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Temel Yalçın, kamu kurum müdürleri ve kooperatiflerin temsilcileri katıldı.

xSeminerde bir konuşma yapan Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu Japonya Uluslar Arası İşbirliği Ajansı (JICA)’nın uzun yıllardan beri gerek ülke genelinde gerekse Karadeniz bölgesinde önemli faaliyetler yürüttüğünü belirterek “JICA, DOKAP’ın kuruluş yıllarında gayretli çalışmalarda bulundu. İlimizde tarımsal ve sanayi bakımından son yıllarda ciddi atılımlar gerçekleşmiştir. Özellikle pestil ve köme imalatıyla ilgili olarak bu işi Gümüşhane’de bir gelir kapısı olarak yürüten bir kaç kuruluş var. Ürettiği ürünler Türk Gıda kanunlarına uygun ve il dışına pazarlama yapabilecek düzeydedirler. Bunlar ilimiz için önem arz eden tarımsal faaliyetlerdir. Gümüşhane’de nüfusunun az olması ve fazla gelir kaynaklarının olmaması bizi yeni üretim gelirleri bulmaya zorlamaktadır. Tarım ve turizm konuları ilimiz için ciddi bir gelir sağlayacağını umut ediyoruz..” dedi.

Devlet Planlama Teşkilatı Yerel Temsilci Yardımcısı Nozomu Yamashita, tercümanı aracılığı ile yaptığı konuşmada Japonya ve Türkiye arasında çok büyük benzerlikler olduğunu ve her iki ülkenin tarihinin çok uzun bir geçmişe sahip olduğunu belirtti.

Yamashita konuşmasını şöyle sürdürdü: “Japonların ve Türklerin birbirine benzer özellikleri vardır. Bölgesel kalkınma konularında özellikle tarım, turizm ve KOBİ’ler üzerindeki çalışmaların bölgesel kalkınmada ilk üç sırayı aldığını düşünmekteyim. Japonya’nın en kuzeyinde bulunan Hokkaido adası ile bu bölgenin toplumsal ve ekonomik açıdan benzer özellikleri bulunmaktadır. Hokkaido’da da aynı şekilde tarım, turizm ve KOBİ’leri bölgesel kalkınma modeli oluşturmaktadır. Gümüşhane’de de tarım, turizm ve KOBİ merkezli çalışmalar yapılabilmesi için çok büyük bir potansiyel olduğunu düşünüyorum. Bu günkü seminerimiz özellikle tarımla ilgili olmakla beraber bazı turizm ve KOBİ’lerle ilgili olarak bilgilendirmeyi de yaparak bölgenin kalkınmasına yardımcı olmaya çalışacağız. Asya’nın her iki tarafında bulunan Japonya ve Türkiye arasında ortaklaşa yapılan bu seminerin çok büyük anlam taşıdığını düşünmekteyim. Bizler JICA olarak Doğu Karadeniz, özellikle Gümüşhane’nin kalkınması için yardımlarımıza devam edeceğiz. Bu işbirliği ile beraber her iki ülke arasındaki iletişimin ve dostluğun bundan sonra da artmasını ümit etmekteyim.“

Seminerde daha sonra Japon Hükümeti tarafından teknik işbirliği kapsamında önceki yıllarda Japonya'nın Hokkaido Adası'nda Türkiye'nin Doğu Karadeniz Bölgesinde İnsan Kaynaklarını Geliştirme konulu eğitimlere katılan Gümüşhane bölgesinden Seyfettin Demirci ve Giresun bölgesinden Dilek Demirtaş eğitimler hakkında katılımcılara sunum eşliğinde bilgi verdi.

iha
Yayın Tarihi : 11 Mart 2008 Salı 17:50:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?