6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜMÜŞHANE

Kapıdan eğitim seti satanlara dikkat

Gümüşhane-Bayburt Bölge Baro Başkanı Avukat Ali Haydar Dereli yaklaşık bir yıldan beri öğrenci velilerine Üniversiteye hazırlık kitap ve CD satan bir yayınevi temsilcisi tarafından halkın rahatsız edildiğini belirtti.


Bu konuda Baro Başkanlığına gelen çok sayıda şikayet başvurusu üzerine kamuoyunu aydınlatmak zarureti doğduğunu belirten Baro Başkanı Dereli, “Evrenos Basın Yayın LTD. ŞTİ adına, Nurhayat KAYGISIZ isimli bir satış elemanı, Gümüşhane İlinde, son 1 yılda Başarılı öğrencilerin isim ve numaralarını okullardan alarak, akşamları ailelerini bizzat evlerine giderek satış yapmaktadır. Bu şekilde aileleri rahatsız eden bu satış elemanı, Gümüşhanelilerin eğitime verdiği önemden ve misafirperverliğinden yararlanarak, evlerinde saatlerce ve adeta satış talebi kabul edilinceye kadar, kalmakta ve birçok yanlış bilgilerle halkımızı kandırmaktadır. Bu satış elemanı, satış yaptıktan sonra, müşterilerin 7 günlü şartsız cayma hakkını kullanmalarını engellemek için müşterileri "sorunu çözeceğiz" diye oyalamakta, çoğu kez telefonunu kapatmaktadır. Satış yapılan CD'lerin birçoğu bozuk yada okunmaz çıkmakta ve Kitapların birçoğu da eski müfredata göredir. Evlere gittiğinde, kendilerinin Milli Eğitim Bakanlığından geldiğini, Bakanlığın ve il müdürlüğünün sadece kendilerini tavsiye ettiğini belirtmektedir. Dershane fiyatların bin – bin 200 YTL olduğu bir dönemde, CD ve kitaplar bin 200 ile iki bin YTL arasında (herkese ikna edebildiği kadar) satılmaktadır. Satış yaptığı velilerin birçoğu, noter marifetiyle itiraz etmiştir. Ancak, cayma hakkı süresinin geçirilmesinden sonra ki itirazlar, çok masraflı olduğundan birçok veli bu yola başvurmamıştır. Satış bedeli Tüketici Hakem Heyetinin başvuru oranından fazla olduğundan, velilerin çoğu bu yola başvurmamaktadır. Yine de bugüne kadar Tüketici Hakem Heyetinde bu konuda birçok dosya görülmüştür” dedi.


Yapılan eylem bu şekli ile dolandırıcılık kapsamında olduğunu belirten Baro Başkanı Dereli “Bu nedenle biz, baro başkanlığı olarak, bu durumdaki velilerin Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığına Dolandırıcılık Şikayetinde bulunma, ya da Hukuk Mahkemelerinde Sözleşmenin iptali davası açma haklarının olduğunu kamuoyuna açıklıyoruz. Baro Başkanlığımız bu konuda kendilerine her türlü yardıma hazırdır” şeklinde konuştu.


Kapıdan eğitim seti satışı ile ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, “Kendilerini Milli Eğitim görevlisi olarak takdim eden bazı şahısların Bakanlığımız ve Müdürlüğümüzden onaylı eğitim setlerini tanıtmak amacıyla ailelerden randevu talep ettikleri ve pazarladıkları ürünlerini iade etmek isteyen öğrenci velilerimizin, sözleşmelerinde bulunmasına rağmen çeşitli bahanelerle ürünlerin iadesini kabul etmedikleri yönünde bilgiler alınmaktadır. Söz konusu şahısların ve pazarlamasını yapmış oldukları ürünlerin kurumumuzla hiçbir ilgisi bulunmadığı gibi ürünlerin tanıtımı ile ilgili herhangi bir izin de bulunmamaktadır. Tamamen ticari amaçla gerçekleştirilen bu çalışmada, pazarlama elemanları ile öğrenci velilerimiz arasındaki görüşmeler kişisel olup, söz konusu ürünlerin satın alınıp alınmaması öğrenci velilerimizin kişisel tercihleridir” dedi.


Kendilerine şifahen 200–300 kişinin başvurduğunu belirten Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Sinan Müftüoğlu ise konuyla ilgili 7 günlük şartsız cayma hakkını kullanabilmek için zamanını geçirmeden 3 kişinin müracaat ettiğini fakat şifahen müracaat eden mağdur sayısının 200–300 kişiyi bulduğunu söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 13:04:47
Güncelleme :12 Kasım 2008 Çarşamba 13:08:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?