7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Keklik yetiştirip doğaya salıyor

Gümüşhane'de evinin çatısında yetiştirdiği keklik ve bıldırcınları daha sonra doğaya bırakan vatandaş, keklik neslinin çoğalması için uğraş verdiğini belirtti.

Bir petrol istasyonunda servis elemanı olarak çalışan Levent Tanatmış, İnönü Mahallesi'ndeki evinin çatısında hobi olarak başladığı güvercin yetiştiriciliğinin ardından Bursa'daki kuş üretme çiftliklerinden getirttiği keklik ve bıldırcın yavrularını da yetiştirip doğaya salmaya başladı.

Herkesin bir hobisi olduğunu, kendi hobisinin de güvercin beslemek olduğunu söyleyen Tanatmış, elindeki güvercinlerin Erzurum, Samsun ve Trabzon'un yanı sıra Irak ve Suriye'den getirildiğini belirterek, "Her yörenin farklı bir özelliği var. Oyunlu güvercinler Erzurum'da yetişir. Diğer masa kuşları ise Samsun'dan geliyor. Başka işte yapıyoruz, ama bu işi hobi amacıyla yapıyoruz. Güvercinlere Gümüşhane'de de rağbet var, ama Erzurum ve Samsun'da daha çok ilgi gösteriliyor. Oralarda kuşlarla ilgili güzellik yarışmaları, takla yarışmaları yapılıyor. Yaz aylarında yavruladıkları için sayı çok oluyor. Bunları satıyoruz, arkadaşlarımıza hediye ediyoruz. Havalar soğuk olduğu için kış aylarında sayıyı biraz daha azaltıyoruz. Elimde şu anda farklı farklı cinslerden olmak üzere 100'e yakın güvercin var" diye konuştu.

Kekliğin sesinin çok güzel olduğunu vurgulayan Tanatmış, bıldırcın yumurtalarının ise çocuklar için çok değerli besin maddeleri içerdiğini söyledi. Tanatmış, "Keklikleri yumurtalarından daha çok sabah saatlerinde öttükleri için saklıyorum. Keklik sabah şafak sökmeden ötmeye başlar. Kekliklerin sesi insanı güne daha dinç ve azimle başlatıyor. Bursa'da bir çiftlikten getirttiğim anaç keklikleri, Gümüşhane'de keklik neslinin çoğalması için yetiştirip, yumurtalarını alıp yavrularını doğaya salıyorum" diye konuştu.

Kekliklerin doğal yaşam için çok önemli olduğunu belirten Tanatmış, kekliğin çiftçilere büyük zarar veren süne zararlılarıyla mücadelede ettiğini, tohum, körpe filizler ve tomurcuklarla beslendiği gibi böcekler, kurtlar, larvalar ve böcek yumurtalarıyla da beslendiğini söyledi. Her gün güvercinleri ile konuşan Levent Tanatmış, yemleyip onlara taklalar attırırken, küçük kızı Ayça'ya da hayvan sevgini öğrettiği için mutlu olduğunu dile getirdi.

iha
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2008 Salı 18:43:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?