7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Kelkit'te kete fabrikası

Gümüşhane'nin Kelkit İlçesine Melike-Özcan İncir çiftinin kurdukları kete fabrikasına Türkiye'nin dört bir tarafından talep yağıyor. Fabrika sahibi Özcan İncir “Talepleri şimdilik kargo ile karşılıyoruz” dedi. 

Bir süre önce eşi Melike ile birlikte kete fabrikasını kurduklarını belirten Özcan İncir “ Kete, yöre geleneğinde olan bir ürün. Tarihi bir geçmişi var. Köylerde yapılan düğünlerde, komşular düğüne kete ile davet edilirdi. Bu geleneğimiz hala sürüyor. Eşim ile birlikte bu geleneği daha modern bir şekilde yapmak istedik. Kurduğumuz fabrika ile birlikte bu geleneğimizi hem yaşatıyoruz hem de geçimimizi sağlamış oluyoruz. Talepler çok. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerden sürekli talep alıyoruz. Talepleri şimdilik kargo ile karşılıyoruz. Kelkit ketesinin tescillenmesi için de çalışmalarımız sürüyor” dedi. 

Ketenin yapılışı hakkında bilgi veren Melike İncir ise “Kete, un, süt ve tereyağından yapılıyor. Oldukça emek istiyor. Süt ve su karışımı ile yoğrulan hamur daha sonra yufka halinde açılıyor. Yufka halinde açılan hamura erimiş tereyağı sürüldükten sonra bükülerek topaç haline getiriliyor. Fırına verilmeden önce üzerine yumurta sarısı sürüyoruz”diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 11 Mart 2007 Pazar 15:51:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?