3
Mayıs
2024
Cuma
GÜMÜŞHANE

Kene alarmı!

Son 2 yılda Gümüşhane'de görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı konusunda Sağlık Müdürlüğü alarma geçti. Kene ile ilgili hazırlanan 5 bin broşür dağıtıldı.

Gümüşhane Sağlık İl Müdürü Engin Yılmaz, kene ile ilgili olarak 5 bin broşürün dağıtıldığını, 3 bin broşürün daha basılarak dağıtılacağını söyledi. Yılmaz, kene ısırmasına karşılık hastanelerin acil servislerinin gerekli önlemleri almaları konusunda uyarıldığını belirtti. Gümüşhane Sağlık İl Müdürü Engin Yılmaz, il genelinde 10 şüpheli vakanın görüldüğünü belirterek, "Vatandaşlarımız radyo ve belediyelere ait yayın araçları ile sürekli uyarıyoruz. Basımda olan afişler pazartesi gününden itibaren il genelinde vatandaşların rahatlıkla görebileceği yerlere asılacak" dedi.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hakkında da bilgi veren Yılmaz, hastalığın ilk olarak adını aldığı Kırım ve Kongo'da görüldüğünü hatırlatarak, şu bilgileri verdi: "Virüs dediğimiz mikropların sebep olduğu ölümcül seyredebilen bir hastalıktır. Hastalık ateş, ani başlayan baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik ve belirgin iştahsızlıkla başlar; bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishjal gibi şikayetler de görülebilir. İlk günde yüzde ve göğüste kızarmalar ve gözlerde kanlanmalar ortaya çıkabilir. Göğüs ve karından başlamak üzere vücuda yayılan küçük nokta şeklinde kanamalar olabilir ve kanamalar daha da büyüyerek vücuda yayılabilir. Hastalık tablosuna burun ve diş eti kanamaları da eşlik edebilir."

NASIL BULAŞIR?
Sağlık İl Müdürü Engin Yılmaz, hastalığın insanlara kenelerden bulaştığını ifade ederek, şunları söyledi:
"Kenelerin ısırması veya kenelerle temas sonucu bulaşır; evcil hayvanlara da aynı şekilde bulaşabilmektedir. Ancak, hastalık hayvanlarda belirsiz seyrederken insanlarda oldukça öldürücü olabilmektedir. Yabani kemirici hayvanlar, kuşlar ve keneler hastalığın doğadaki saklayıcısı durumundadır. Keneler beslenmek için bu hayvanlardan kan emerler; kan emme sırasında aldıkları virüsü insanlardan kan emerken bulaştırırlar."

Sağlık İl Müdürü Yılmaz, hastalığın sıklıkla Afrika, Asya, Ortadoğu ve Doğu Avrupa'da görüldüğüne dikkat çekerek, "Son yıllarda Kosova, Arnavutluk, İran, Pakistan ve Güney Afrika'da tek tek vakalar ve salgınlar şeklinde ortaya çıktığı bildirilmiştir. Ülkemiz, coğrafik olarak kenelerin yaşamaları ve hayatlarını devam ettirebilmeleri için oldukça uygun bir yapıya sahiptir. Bu nedenle de hastalık, özellikle hayvancılığın yapıldığı nem, orman ve gür otlakların bulunduğu yerler başta olmak üzere ülkemizin her yerinde görülebilecek durumdadır" diye konuştu.

Verilen belirtilerin görülmesi ve hastalıktan kuşkulanılması durumunda en yakın sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini söyleyen Yılmaz, hastalığın teşhis ve tedavisi için gereken işlemlerin yapıldığını kaydetti.
Sağlık İl Müdürü Engin Yılmaz, hastalıktan korunma yöntemi ile ilgili olarak da şunları söyledi: "Hayvanlardaki kenelerle mücadele edilmeli, hayvanlar kenelere karşı ilaçlanmalıdır. Hayvan barınakları kenelere karşı ilaçlanmalı, barınakların duvarları sıvanmalı ve badanaları yapılarak kenelerin yaşamaları engellenmelidir. Hayvanların kanına veya başka bir vücut sıvısına temas edilmemeli, bu durumlarda eldiven kullanılmalıdır. Hayvan barınaklarına girdikten veya hayvanlarla temastan sonra, insanlar vücutlarını kene yönünden muayene etmeli, kene varsa uzaklaştırılmalıdır. Çalı çırpı, su kenarı veya gür otların bulunduğu alanlara piknik veya başka bir amaçla gitme durumunda pantolon paçaları çorap içine alınmalı ve dönüşte mutlaka vücut kene yönünden kontrol edilmeli, kene varsa uygun şekilde uzaklaştırılmalıdır. Bu tür yerlere gidildiğinde mutlaka çizme giyilmelidir. Keneler vücuttan uzaklaştırılırken koparılmamalı, bir cımbızla sağa-sola oynatarak çıkarılmalıdır. Keneler kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Vücuttaki kenelerin üzerine herhangi bir kimyasal madde (alkol, gazyağı v.b.) dökülmemelidir. Çünkü bu kimyasallar kenelerin kusmasına sebep olabildiğinden, kusmuktaki virüsler, kenenin kan emmek için ısırdığı yerden vücuda girebilirler. Kenelerin yaşadığı alanlarda bulunabilecek kişiler repellet olarak bilinen böcek kaçırıcı ilaçları vücutlarına sürerek veya elbiselerine emdirerek kullanabilirler. Hasta olan kişilerin kullandığı malzemeler çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir."

İHA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2005 Pazar 14:07:56
Güncelleme :11 Temmuz 2005 Pazartesi 15:09:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?