3
Mayıs
2024
Cuma
GÜMÜŞHANE

Kene paniği!

İlkbaharla birlikte ortaya çıkan kenelerin insanları ısırmasıyla birlikte ölümcül olan ve 1956 yılında Kırım’da ortaya çıkan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin (KKKA) önlem alınmadığı takdirde beklenmedik ölümlere neden olduğu bildirildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı Başkanı Doç Dr. Kemalettin Aydın, "Başlangıçta önlem alınması şart. Kenenin ısırması ile birlikte mutlaka doktora gidilmelidir" dedi.

Doç. Dr. Kemalettin Aydın, hastalıkla ilgili olarak şimdiye kadar kendilerine gelen vaka sayısının 10 olduğunu belirterek, "Gümüşhane’nin Köse İlçesi’nden başlayarak, Şiran, Kelkit ve Torul İlçeleri ile Artvin ilinin Yusufeli İlçesi, Giresun’un Şebinkarahisar İlçesi ve Kelkit Havzası, Tokat ve Amasya illerinde bu hastalığın daha aktif olduğunu tespit ettik. Korkulacak, büyük paniklere kapılacak bir durum yok. İlk başlangıçta önlem alınırsa ölümcül olmasının önüne geçilebilir" diye konuştu.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşli hastalığın kanama ve ateşle kendini gösterdiğini belirten Doç Dr. Aydın şunları belirtti: "Hastalık ilk defa 2. Dünya Savaşı sırasında ürün toplamaya yardımcı olan Rus askerlerinde görülmüştü. Ancak, hastalık, hastaların kanında izole olarak kaybolmuştu. Fakat virüs 1956 yılında yeniden Kırım’da ortaya çıkıyor. Virüsün, 850 türü olan kene hayvanının ancak 30 türünden bulaştığı tespit ediliyor. Dişi bir kenenin 10 bin yavru bırakarak öldüğü tespit ediliyor. Eğer kene KKKA virüsü taşıyorsa bıraktığı yumurtalarda doğaya virüslü olarak dağılıyor. Virüsün bulaşmasında en büyük etken kuşlar, yabani hayvanlar, koyun ve sığır gibi hayvanlardır".

Başlangıçta tedavi olunmadığı takdirde virüsün ölümcül olabileceğini belirten Doç. Dr. Aydın, "Bu hastalıktan korunmanın tek yolu kenelerin aktif olduğu alanlardan kaçınmak, kapalı ve açık renkli giysiler giyinmek gibi önlemler düşünülebilir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2005 Cumartesi 13:56:06
Güncelleme :5 Temmuz 2005 Salı 15:22:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?