5
Mayıs
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Keneye karşı savaş açıldı

Gümüşhane'de geçen yıllarda yaşanan olumsuzluklar nedeniyle Vali Veysel Dalmaz'ın talimatlarıyla Tarım Müdürlüğü yetkilileri, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'ne (KKKA) neden olay keneye karşı mücadele başlattı.
 
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kemalettin Aydın ise başlangıçta önlem alınmasının şart olduğunu söyledi. Kene ile mücadele için Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz'ın talimatları ve İl Genel Meclisinin katkılarıyla hazır duruma getirilen "Alo Veteriner Hattı" projesi kapsamında özel idare kaynakları ile 20 adet ilaçlama pompası ve mücadelede kullanılacak ilaçların sağlandığını söyleyen Tarım İl Müdürü Ertekin Çolak, "Merkez ilçe ile Kelkit, Köse, Şiran, Torul ve Kürtün ilçelerimizde keneye karşı mücadele başlattık" dedi. 

Çoruh Nehri ile Harşit Havzası'nda bulunan Gümüşhane, Bayburt, Tokat, Trabzon, Rize, Artvin ve Erzurum illerinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) insanlara kene ile bulaşan bir hastalık haline geldiğini belirterek, "Havaların ısınmasıyla birlikte kenelerde yoğun artış olduğunu gözlemekteyiz. Geçen yıllarda yaşanan olumsuzlukları bu yıl yaşamamak amacıyla mücadelemizi başlatmış bulunmaktayız. Özellikle kenelerin yoğun görüldüğü alanlarda, piknik ve mesire yerlerine öncelik veriyoruz. Ayrıca, hayvan sahiplerinin talep etmeleri halinde ilaç makinesi ve teknik yardımda bulunuyoruz. Bu mücadelemiz kış mevsimine kadar sürecektir" diye konuştu.

"BAŞLANGIÇTA ÖNLEM ŞART"
İlkbaharda ortaya çıkan kenelerin insanları ısırmasıyla birlikte ölümcül olan ve 1956 yılında Kırım'da ortaya çıkan KKKA'nin önlem alınmadığı takdirde beklenmedik ölümlere neden olacağını belirten KTÜ Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kemalettin Aydın, "Başlangıçta önlem alınması şart. Kene ısırdığında mutlaka doktora gidilmelidir" şeklinde konuştu.
KKKA hastalığın kanama ve ateşle kendini gösterdiğini belirten Doç Dr. Aydın, şunları belirtti:
"Hastalık ilk defa 2. Dünya Savaşı sırasında ürün toplamaya yardımcı olan Rus askerlerinde görülmüştü. Ancak hastalık, hastaların kanında izole olarak kaybolmuştu. Fakat virüs 1956 yılında yeniden Kırım'da ortaya çıkıyor. Virüsün, 850 türü olan kene hayvanının ancak 30 türünden bulaştığı tespit ediliyor. Dişi bir kenenin 10 bin yavru bırakarak öldüğü tespit ediliyor. Eğer kene KKKA virüsü taşıyorsa, bıraktığı yumurtalar da doğaya virüslü olarak dağılıyor. Virüsün bulaşmasında en büyük etken kuşlar, yabani hayvanlar, koyun ve sığır gibi hayvanlardır"
Başlangıçta tedavi olunmadığı takdirde virüsün ölümcül olabileceğini belirten Doç. Dr. Aydın, "Bu hastalıktan korunmanın tek yolu kenelerin aktif olduğu alanlardan kaçınmak, kapalı ve açık renkli giysiler giyinmek gibi önlemler düşünülebilir" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2006 Cuma 13:08:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?