6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜMÜŞHANE

Kız istemeye Pestille gidelim!

Gümüşhane İktisadi ve Kültürel Kalkınma Derneği (GİKDER), Ekonomi ve Ticaret Komisyonu Başkanı Abdulbaki Kara, Gümüşhane’de kız isteme adetinin değişerek, çikolata yerine Pestil-Köme götürülmesi için kampanya başlattıklarını söyledi.


Kara yaptığı yazılı açıklamada, Gümüşhane’nin dışarıya açılmasında büyük öneme sahip olan ve şehrin ihracatın da, istihdamında ve tanıtılmasında büyük rol oynayan Kuşburnu ve Pestilin il içinde ve il dışında yaşayan Gümüşhaneliler tarafından benimsenmesi ve desteklenmesi gerektiğini vurguladı.


GİKDER olarak amaçlarının kız istemeye giden vatandaşların çikolata yerine Gümüşhaneyle özdeşleşmiş olan Pestil, Köme ve pestil tatlısı gibi ürünleri tercih etmelerini sağlamak olduğunu belirten Kara, şöyle konuştu: “Günümüzde var olan adette kız istemeye lokum, şeker, çikolata gibi hediyeler alınarak gidiliyor. Ancak biz dernek olarak Gümüşhane’ye katma değer sağlayan pestil sektörünün ürünlerini kullanarak bu kültürün gelişmesine ve de pestil sektörünün ekonomik anlamda ilerlemesine çok önem veriyoruz.

Bu sebeple her vatandaşımızın bu konuya duyarlı olmasını temenni ediyoruz. Kamuoyundan bu anlamda ciddi bir destek bekliyoruz. Adana için nasıl pamuk önemliyse, Rize için çay ne anlam ifade ediyorsa, Giresun ve Ordu için fındığın önemi neyse, Marmara Bölgesi için zeytin ve Ayçiçeği ne kadar önemliyse biz Gümüşhane halkı için de Kuşburnu ve Pestil de o kadar önemlidir.

İlimizin çoğrafik şartlarına baktığımızda ekonomiye tarımsal girdi olarak sadece kuşburnu ve pestil yapımında kullanılan hammaddelerin katkı sağladığı görülmektedir. İlimiz deki göçün önüne bir nebze de olsa geçilebilmesi için mutlaka kuşburnu ve pestil ürünlerine Gümüşhane halkı olarak gerekli desteği vermemiz gerekmektedir. Gümüşhane için hayatı önem taşıyan Kuşburnu ve pestil ürünlerinin dünya çapında ürünler olması için gerekli çalışmaları yapalım”

İha
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 13:25:09
Güncelleme :7 Kasım 2008 Cuma 19:24:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
erdoğan bursalı IP: 88.246.30.xxx Tarih : 17.11.2008 15:36:27

pestiliniz çok güzel ve lezzetli bir arkadaşım göndermişti çok beğendim bir kız istemeye gelirsem gümüşhanede pestil ve köme ile giderim artık yeter ki herşeyin hayırlısı olsun gümüşhanelilere selamlar