5
Mayıs
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Kültür varlıkları tescilleniyor

Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından iki yıl önce tespit çalışmaları tamamlanan kültür varlıklarının, Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescil çalışmaları devam ediyor. 

Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, Köse, Şiran ve Kelkit İlçeleri'ndeki tescil çalışmalarının tamamlandığını merkez ilçe ile Torul ve Kürtün İlçeleri'nde ise çalışmaların devam ettiğini söyledi. 

Müdür Ateş, il genelinde bulunan kemer köprü, çeşme, cami, kilise gibi kültür varlıklarının iki yıl önce tespit çalışmalarının müdürlük elemanlarınca yapıldığını belirterek, "İki yıl önceki bu çalışmamız sonrası il genelinde 550 adet kemer köprü, çeşme, cami, değirmen, kilise gibi kültürel varlıklarımız tespit edildi. Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na yapılan başvuru sonrası bu tarihi eserlerimizin 420' sinin tescili tamamlandı. Kalan 130 kültür varlığımız ise Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nda görevli Harita Mühendisi Seyhan Öztürk, Arkeolog Gülseren Boz, Mimar Çiğdem Çebi ve Tuğba Hacisalihoğlu'ndan oluşan ekiple birlikte tescil çalışmalarımız sürüyor" dedi. 

Kültür varlıklarının tamamlanmasından sonra bir envanterin çıkarılacağını belirten Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, il genelindeki kültürel varlıkları bir kitap halinde basarak 81 ilin kültür ve turizm müdürlüklerine gönderileceğini de sözlerine ekledi.
Öte yandan, Torul İlçesi'ne bağlı köylerde tescil çalışmalarını İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş rehberliğinde sürdüren Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu teknik elemanları Öztürk, Boz, Çebi ve Salihoğlu, ilçeye bağlı Herek köyünden dönüşte yoğun kar yağışı sonucu bir saat mahsur kaldılar. 

Müdür Ateş, Herek köyündeki tescil çalışmasından sonra Demirkapı köyüne geçiş sırasında yoğun kar nedeniyle bir saat mahsur kaldıklarını belirterek " Köy Hizmetleri Birim Müdürlüğü'nü arayarak durumumuzu bildirdik. Ancak kara saplanan aracımızı kendi imkanlarımızla kurtararak yakında bulunan Demirkapı köyüne inmeyi başardık" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2006 Çarşamba 13:48:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Nurbanu Tosun Soyel IP: 88.255.6.xxx Tarih : 30.03.2007 09:48:09
Merhabalar, Sudegirmenleriyle ilgili bir tez hazırlıyorum. Yazınızda tescil edilen kültür varlıkları arasında degirmenler oldugu da yazılmıs. 18.-19. yy a tarihlenen sudegirmeni var mı bölgede? Osmanlı döneminde insa edildiği düsünülen degirmenlerle ilgili fotoğraf- bilgi alabilirmiyim. Kıbrıstakilerle karşılaştırma amaçlı. Teşekkürler, Y.Mimar Restoratör Nurbanu T. Soyel nurbanu_tosun@yahoo.com