7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Kültürel mirasın envanteri çıkartıldı

Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce, Gümüşhane’de somut olmayan halk kültürünün, kültürel miras unsurlarının envanteri çıkartılarak tespiti yapıldı.


Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanterinde yer almak üzere Turizm Bakanlığına gönderilen envanterin tespitinin geniş bir yelpazede yapıldığını belirten İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Temel Yalçın, bugüne kadar Gümüşhane’de yapılan araştırmalar, halk kültürü alanında yapılan yayınlar, müdürlük arşivleri, oluşturulan kurul ve uygulamaların veri tabanını teşkil ettiğini söyledi.


Bu çalışmanın Gümüşhane’de kültürel alanda yapılacak olan diğer çalışmaların temelini oluşturacağını düşündüğünü ifade eden Yalçın açıklamasını şöyle sürdürdü: “Somut Olmayan Kültürel Miras; aktarılmasında taşıyıcı işlevi gören, dille birlikte sözlü gelenekler ve anlatımlar (alkış, kargış, ağıt, mani, koşma, varsağı, destan, türkü, masal, efsane, atasözü, bilmece, tekerleme, halk öyküleri, âşıklık geleneği vb. halk edebiyatı ürünleri), gösteri sanatları ( kemençe, davul, zurna, halk oyunları ve müziği, köy seyirlik oyunlarI vb.), toplumsal uygulamalar, ritüeller ve şölenler (doğum, diş hediği, sünnet, evlenme, kına töreni ve ölüm gibi hayatın geçiş dönemlerine ilişkin törensel uygulamalar, geleneksel kutlamalar, bayramlar, festivaller, şölenler vb.), doğa ve evrenle ilgili bilgi ve uygulamalar (yağmur duası, halk mutfağı geleneği, aşure, keşkek, nevruz, hıdrellez vb.), el sanatları geleneği (halk kıyafetleri, dokumacılık, çömlek yapımcılığı, bakırcılık, sepet örücülüğü, ahşap ve ağaç işçiliği vb.) unsurlardan oluşmaktadır. Somut Olmayan Kültürel Miras, aynı zamanda bu topraklarda yaşayan insanların var oluş hikâyeleridir. Gümüşhane’nin envanteri çıkartılan somut olmayan kültürel miras unsurları, Bakanlığımızın “Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri’nde” yer alacak olmasının yanında temennimiz odur ki Birleşmiş Milletlerin Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu olan UNESCO’nun kültür miras listesinde de yerini alsın. Bilindiği gibi Somut Olmayan Kültürel Miras Uluslararası bir kuruluş olan UNESCO tarafından geliştirilen yasal bir araç olan “ Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesiyle” koruma altına alınmıştır. Ülkemizde bu sözleşmeyi kabul ederek 2006 yılında yürürlüğe koymuştur.”

İHA
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2008 Çarşamba 10:47:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?