3
Mayıs
2024
Cuma
GÜMÜŞHANE

Kümeste başlayan bir başarı öyküsü

Gümüşhane’nin Çamlıköy Köyü’nde yaşayan Recep Gündüz 1978 yılında kümeste başladığı tavukçuğu geliştirerek, işletmeyi Gürcistan ve Rusya’ya tavuk ihracatı yapan modern bir çiftliğe dönüştürdü.

2 yıl önce Çamlıköy Köyü’nde 10 dönümlük arsa üzerine 200 bin dolar harcayarak modern bir tesis kuran 70 yaşındaki Recep Gündüz, tesiste günde 40 bin yumurta üretiyor. Recep Gündüz, "Ne yazık ki tesisimizi tam kapasiteyle çalıştıramıyoruz. Çünkü insanlarımız yumurta tüketimine gereken önemi vermiyor. Günde 80 bin üretim kapasitemiz olmasına rağmen ancak 40 bin yumurta üretebiliyoruz. Avrupa’da kişi başına yılda 450 yumurta tüketimi yapılırken ülkemizde bu rakam 120’nin üzerine çıkmıyor. Bu da yumurta tüketimini olumsuz yönde etkiliyor. Üretimimizi arz-talep dengesine göre yapmak zorundayız" dedi.

Tesisi 4 çocuğuyla birlikte işlettiğini ve 6 da işçi bulunduğunu söyleyen Gündüz, "Başta Gümüşhane olmak üzere Trabzon, Bayburt, Rize ve Giresun’a günlük taze yumurta satışımız var. Her türlü paketleme tesisimiz de mevcut. 2 yıl öncesine kadar yaklaşık 1 trilyon harcayarak hem kendimize hem de Gümüşhane’ye modern bir tavuk çiftliği kurduk" diye konuştu.

En büyük sıkıntısının yem konusunda olduğunu dile getiren Gündüz, "Yemi Gaziantep’ten alıyoruz. Bu da bize pahalıya mal oluyor. Bu sıkıntıyı gidermek amacıyla Organize Sanayi Bölgesi’nde hem yem fabrikası hem de organik gübre fabrikası kurma işlemlerini bitirmek üzereyiz" şeklinde konuştu.

Son 3 yıldır tavukçuluk sektöründe büyük bir kriz yaşandığını belirten Gündüz, daha sonra şunları söyledi:

"Sektördeki kriz bizim üretimimizi olumsuz yönde etkiliyor. Tavuğu, Bursa’daki damızlık şirketlerinden civciv olarak 1 milyon TL’ye alıyoruz. 6 ay süreyle çok iyi bir bakım sonucunda ancak yumurta alma yaşına gelmiş oluyor. Bir yıl gibi kısa bir sürenin ardından yaşlılık dönemi başladığından üretim düşüyor. Yaşlanan tavukları, yurt içi ve yurt dışına satarak elden çıkarmak zorunda kalıyoruz. Canlı tavuk olarak Gürcistan ve Rusya’ya ihraç ediyoruz."

İHA
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2005 Cuma 12:32:02
Güncelleme :16 Nisan 2005 Cumartesi 18:50:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?